Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhet, perfektion och kristallklar skärpa

Stående ovationer från en stor, hänförd och tacksam publik satte rejäl guldkant på inledningen av Arnäs Musikfestival 2016. Måndagskvällens konsert i Arnäs kyrka med Erik Westbergs Vokalensemble och dragspelaren David Wahlén i programmet Frösöblomster andades skönhet, perfektion och kristallklar skärpa som kontrast till den fuktdisiga sommarkvällen utanför.

Annons

Den sedan åtskilliga år återkommande lilla musikfestivalen med halvdussinet konserter i Arnäs kyrka under fredags- och lördagskvällningen följd av avslutande friluftskonsert på Gideå Hembygdsgård har allt eftersom vässat utbudet även om ambitionen alltid legat på hög konstnärlig nivå. Bättre inledning än så här kan man väl bara inte tänka sig inför kommande veckoslut med stråkkvartetter, romanssång, jazzduo, pianoafton, barockmusik med mera.

Erik Westbergs Vokalensemble med körprofessorn Erik Westberg som dirigent och ledare är sedan många år ett begrepp i svenskt och internationellt körliv. Ett 20-tal världsomspännande turnéer har det blivit, liksom ett flertal uppmärksammade samverkansprojekt som exempelvis Körsång för fred och rättvisa, som engagerade 8000 körsångare i 56 länder vid millennieskiftet. I konceptet ligger förutom ett gediget ansvarstagande för traditionell svensk och nordisk körlyrik av namn som Hugo Alfvén, Wilhelm Peterson-Berger, Edward Grieg med flera även en stor förkärlek för nyare körsats, som kvällens framförande av kompositionsprofessorn Jan Sandströms Surge aquilo och några fantastiska sånger ur Duo Compozioni Corali av italienaren och 1900-talstonsättaren Pizzetti.

Här, liksom i Peterson-Bergers Stemning, I furuskogen, Vesleblomme och Dans, ropte felen nådde perfektionen avseende klang, sublim dynamik och rent himmelsk skönhet sin fulländning i Vokalensemblens gestaltning.

Ett spännande samarbete har ensemblen också med den i Örnsköldsvik boende dragspelsvirtuosen David Wahlén, som förutom toppstudier på sitt huvudinstrument har dirigering på masternivå efter studier vid musikhögskolorna i Piteå och Helsingfors. David spelade tillsammans med vokalensemblen bland annat i komponisten B Tommy Anderssons The Tyger för åttastämmig kör och ackordeon samt i en norsk Bruremarsj där uttrycket associerade till en jublande triumfatorisk folkton.

På fredagskväll fortsätter musikfestivalen i Arnäs kyrka med två konserter, först stråkkvartetter av Beethoven och Ravel följt av nordisk romantisk musik med sopran och pianist.

Mer läsning

Annons