Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju kvinnor, sju världar – skaparglädje på Kvinnominne i Näsåker

/
  • Katarina Dahlbom, Lo Högberg, Anne Dahlö, Marie Hansson, Anki Näsström och Nina Pudja​.

Akvarell i pastell, glas i kvadrat, tovade renar och samiska figurer, sju kvinnor, sju världar – på Kvinnominne möts de i konstens alla olika former.

Annons

Man behöver inte vara skolad för att skapa, det är ett som är säkert. När Lo Högberg hörde sig för om det fanns intresserade att ställa ut så visade det sig att fler än hon kunnat ana ville vara med.

– Nu blev det sju kvinnor men nästa gång behöver vi en större lokal för då blir vi nog många fler, konstaterar Lo nöjt.

I Näsåker tycks det finnas otroligt många duktiga som håller på med konst, varför en utställning behövs för att visa vilken skaparglädje som faktiskt finns i bygden. När de börjar prata om hur och när skapandet började för var och en visar det sig att flera av dem har varit på Österåsen och målat.

Kanske var det en ungdomsdröm att åka till Paris och ha en ateljé som istället uppfylldes där på Österåsen. Barnafödande som kom emellan, ja livet, men skapandet det har för många alltid funnits där inombords och pockat uppmärksamhet.

– På sikt hoppas vi kunna mötas och måla tillsammans, för det är då man vidgar sina vyer och lär av varandra, fortsätter Lo.

De håller passande nog till i Kvinnominnes lokal som är ljus och har högt till tak. Det fixas för fullt innan de öppnar, allt ska kännas harmoniskt och skönt för ögat. Nina Pudja passar på att känna in stämningen och bjuder på meditativ musik med sina ljudinstrument medan Katarina Dahlbom sätter sig ner och plockar upp lite tovning. Utställningen hänger en vecka men förhoppningen är att det blir en tradition där alla som vill får plats att vara med. Och nu har vi i alla fall fått ett smakprov på vilken skaparkraft som finns närmare än man tror.

Mer läsning

Annons