Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självsäkerhet viktigare än utbildning

/

Hur hade Carl Bildt behandlats om han varit kvinna? Förmodligen på samma sätt.

Annons

Hur hade Göran Persson behandlats om han varit kvinna? Förmodligen på samma sätt.

Hur hade Maud Olofsson behandlats om hon varit man? Förmodligen på samma sätt. Hur hade Annie Lööf behandlats om hon varit man. Förmodligen på samma sätt.

Kvinnliga och manliga politiker behandlas alltså på samma sätt? Nej, inte alls. Kvinnliga politiker behandlas ofta hårdare än manliga politiker.

Men den som är självsäker och talar med stort självförtroende behöver ingen examen för att lyckas i politiken. Carl Bildt har ingen universitetsexamen. Han talar inget annan utländskt språk än engelska. Men han har varit statsminister och är svensk utrikesminister sedan 2006.

Maud Olofsson har bara gymnasieutbildning men hon var partiledare och vice statsminister.

Bosse Ringholm var finansminister under Göran Persson. Ringholm gick gymnasiet i Skövde, men hoppade av eftersom han blev underkänd i matematik och engelska och inte ville gå om ett år för att kunna ta studenten.

Den som inte klarar gymnasiets matte är inte självklar som finansminister.

Har ledaren studerat sociologi några terminer eller inte studerat överhuvudtaget efter gymnasiet har ingen betydelse om personen har självsäkra ledaregenskaper.

Göran Persson hade studerat sociologi några terminer och hade självsäkra ledaregenskaper.

Göran Persson hade själv varit finansminister under statsminister Ingvar Carlsson. Miljöministern Anna Lindh manövrerade ut honom i en miljöfråga inför Ingvar Carlsson. "Fan flög i henne" som hennes presstalesman Eva Franchell skriver i en ny bok.

Anna Lindh hade jur kand-examen och Ingvar Carlsson hade pol mag-examen. Han lyssnade på henne och inte på ministern med gymnasiebetyg från Katrineholm.

Drevet gick mot Mona Sahlin och hon avgick som minister. Långt senare blev hon först vice statsminister och sedan partiledare för S.

Olof Johansson var ledare för C 1987-1998. Han var inte framgångsrik men utsattes aldrig för några drev. Vad är skillnaden mellan Mona Sahlin och Olof Johansson? Ingen av dessa partiledare hade någon speciell utbildning (Olof Johansson var reservofficer och hade studerat på Handelshögskolan utan examen).

Den förstnämnda är kvinna och den sistnämnde är man.

Mannen fick leda sitt parti utan framgångar i elva år. Kvinnan fick leda sitt parti utan framgångar i fyra år.

Lars Landström

Kulturredaktör

Mer läsning

Annons