Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista Fröken Ångermanland inviger "I brudens tid"

/
  • Therès Ulander, den sista Fröken Ångermanland och en av de vackraste Ångermanlandsbrudarna. Therès Ulander inviger utställningen

Therés Ulander från Härnösand , den sista Fröken Ångermanland inviger Murbergets utställning "I Brudens tid" på söndag.

Annons

– Jag har jobbat som journalist länge, det ska gå snabbt, säger hon och knäpper med fingrarna.

Therès Ulander smular sönder alla fördomar om vinnare av skönhetstävlingar, att de är vackra tjejer som gifter sig och får barn och sedan inte åstadkommer så mycket inom yrkeskarriären.

Hon togs ut som Fröken Ångermanland i Fröken Sverige-tävlingen för elva år sedan. Det var en skönhetstävling som det året arrangerades för sista gången. Tittarna valde ut de 8 flickor som skulle gå till finalen. Therés var en av de utvalda. I finalen blev hon nummer 4. TV3 satsade stora summor på tävlingen. Bland annat flögs deltagarna till Thailand en enda dag för att visa upp sig i baddräkt på en strand.

Hon var 19 år när hon blev Fröken Ångermanland, i dag är hon 30 år.

– Det var en jättebra erfarenhet att vara med i den tävlingen.

Efter programmet var hon med i en såpaserie på TV3 och fick många erbjudanden att vara med i andra såpaserier. Men hon tackade nej till alla erbjudanden, bland annat att vara med i den skandalomsusade såpaserien Big Brother.

I stället gick hon tre år på en utbildning för radio- och tevejournalister i Carlisle i England. Hon hade fått tips om utbildningen av Härnösandsfilmaren Caj-Åke Hägglund.

Därefter har hon arbetat på P4, Dagens Eko, SR:s nyhetsprogram dygnet runt och TV4:s lokala nyhetsprogram i Halland.

– Jag kände inte en människa i Halland, men det brydde jag mig inte om. Jag fick filma själv och samtidigt intervjua.

Därefter fick hon jobb som "livejournalist" på Aftonbladets webbtevesändning. Aftonbladet satsar nu stort på rörliga bilder på webben.

– Efter ett par veckor vikarierade jag som nyhetschef, men nu är jag tillbaka som "livejournalist". Det är bra, jag tycker också att det är roligare att vara där det händer än administration.

I måndags kunde vi se henne sända från Guldbaggegalan. Hon kan se sig själv i lite lugnare journalistiskt sammanhang i en framtid, men det dröjer nog ganska länge.

– Jag skulle vilja jobba som utrikeskorrespondent. Men inte grävande journalistik. Den är jätteviktig men är inget för mig. Jag rapporterar hellre från en brand, någonting som händer nu, pang, bom.

Däremot intervjuar hon gärna politiker.

– Man behöver bara sätta en mikrofon framför en politiker, de kan prata hur länge som helst, men det gäller att fråga om och om igen tills man får veta vad politikern egentligen tycker.

Therès Ulander inviger inte utställningen "I brudens tid" på söndag för att hon har egen erfarenhet av bröllop.

– Jag har inget socialt liv, har varken kille eller barn, men det kommer väl, säger Therès och skrattar.

Murberget behövde inte gå över ån för att hämta vatten med Therés Ulander som invigningstalare av utställningen "I Brudens tid". Hon växte upp på Murberget, ett stenkast från museet.

Mer läsning

Annons