Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinnessjukt bra snidade konstverk

/

Harald Boström från Säbrå blev smått världsberömd på en utställning för sinnessjuka i Paris 1950.

Nu uppmärksammas han igen för sina snidade figurer från fyrtio år som mentalpatient.

Annons

Harald Boström, enligt uppgift kallades han allmänt för Bosse på Gådeå sjukhus i Härnösand, är ett konstnärsöde utöver det vanliga.

Han föddes 1898 och dog 1969. Han insjuknade i schizofreni och vårdades i flera decennier på en avdelning för psykiskt sjuka.

Harald Boström tyckte om att snickra och måla. Yxa och kniv blev hans sätt att tackla sjukdomen och det är resultatet av detta som nu bildar en miniutställning på länsmuseet.

Ett 60-tal figurer visas samt några tavlor. En god grundplåt kommer från det medicinhistoriska Birgittamuseet i Härnösand.

Resten har samlats ihop från när och fjärran hos släktingar och ättlingar till läkare som jobbade på Gådeå och andra som hade koppling till Harald Boström.

– Vi har gubbar här från hela Sverige. Jag har själv hämtat några från Halmstad och Stockholm bland annat. Men det finns många fler, förklarar Birgitta Lundqvist från Birgittamuseet.

Några viktiga personer under Harald Boströms tid på Gådeå lyfter hon särskilt fram. En är överläkaren Bruno Fernström, en annan sjukhuschefen Axel Kerrolf och en tredje målarmästaren Göta Svensson.

Fler lär omnämnas i dag klockan ett när utställningen öppnar med vernissage.

Harald Boströms verk har visats bland annat på Waldermarsudde i Stockholm. Men den stora höjdpunkten var när han gjorde succé i Paris på en utställning för mentalsjuka i samband med en världskongress för psykiatriker.

Så här berättar Expressen från evenemanget i september 1950:

"Ett verkligt fynd var träsnidaren Harald Boström från Gådeå sjukhus i Härnösand som med sin kantiga, tvära stil osökt för tanken till Döderhultaren."

I samma artikel ställs frågan var gränsen egentligen går mellan sjuka och fullt friska konstnärer. En del av svaret hittas i det typiskt schizofrena upprepandet av detaljer.

Harald Boströms bana som konstnär upphörde tvärt. Han blev friskförklarad på 50-talet och då slutade han snida.

Antikvarie Katarzyna Forsberg på länsmuseet är imponerad av engagemanget bakom visningen.

– En folklig utställning kan man säga. Och museet är intresserat av kontakt för att dokumentera fler av hans figurer, säger hon.

Efter Härnösand antyds att samlingen kan komma att visas på Bror Hjorts museum i Uppsala.

Mer läsning

Annons