Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shakespeare i klosterruinen

Annons
Shakespeare i klosterruinen

Rapport från Gotland II

Det finns många ensembler som spelar Shakespeare då och då och det finns ensembler som spelar Shakespeare i ålderdomliga miljöer men Romateatern på Gotland är Sveriges enda exklusiva Shakespearekompani med spelplats i en klosterruin från 1100-talet.

Sommarens uppsättning av En midsommarnattsdröm i Roma klosterruin återknyter också till starten 1989. Det var med just En midsommarnattsdröm som Romateatern började sin verksamhet.

Roma kloster anlades 1164 av cisterciensermunkar från Nydala kloster i småland. Moderklostret var Clairvaux i Frankrike och vad munkarna skapade var ett religiöst och agrart centrum för hela Östersjöområdet.

Detta var långt före Shakespeares tid men Romateaterns initiativtagare fann ändå att klosterruinen, efter själva klosterkyrkan, ägde den magi och kraft som krävdes för att ge relief och fördjupning åt de poetiska irrgångarna i Shakespeares texter.

Med klostervalven som kuliss, med svalornas eleganta dans i solnedgången, blev den första uppsättningen en stor publikframgång och kompaniet har alltsedan dess arbetat exklusivt och enbart med den stora elisabethanske bardens texter. Sedan ett par år arbetar teatern med egna nyöversättningar och bearbetningar och ambitionen att vara hela Sveriges Shakespearteater känns mycket rimlig i dag.

- Vi har blivit ett forum för Shakespeares dramatik och etablerat oss som ett stort namn i teater-Sverige men tyvärr tvingas vi fortfarande leva ur hand i mun, säger Romateaterns regissör Thomas Segerström som funnits med ända sedan början 1989, då som skådespelare.

Faktum är att Romateatern existerar precis som en privatteater. I stort sett helt på kommersiella villkor. Ett försvinnande litet bidrag från Statens kulturråd är allt vad den offentliga kulturapparaten bidrar med. När man som i fjol spelade Kung Lear med Sven Wollter i huvudrollen gick det runt och blev ett litet överskott. 26 000 besökare såg Kung Lear förra sommaren. 20 000 besökare krävs för "break-even". Listan över sponsrande företag är lång, från det lilla gotländska byggföretaget till stora Svenska Spel.

Publiken ser föreställningen från enkla träläktare som grupperats i en halvcirkel framför de återstående pelarvalven av klosterruinen. Genom valven fördes på medeltiden döda munkar till sin sista vila.

Tanken är att det hela skall ge något av samma atmosför som när Shakespeares dramatik spelades i Globe Theatre i England på 1600-talet. Teater utomhus, oftast dagtid, med en äkthet i tilltal och tonfall som bryter igenom våra moderna föreställningar om Shakespeare som f i n teater.

Varför ständigt Shakespeare?

- Det riktigt stora med Shakespeare är att han berättar utan att värdera, säger Thomas Segerström som också anser att det inte är så stor skillnad egentligen på tragedi och komedi i Shakespeares dramatik.

På sommaren har Romateatern 40 anställda men under vintern är det bara Thomas Segerström och producenten Lisbeth Pettersson på lönelistan.

40 föreställningar är planerade till årets sommar, från premiären den 19 juni till den avslutande föreställningen 17 augusti. En midsommarnattsdröm är kanske Shakespeares allra mest älskvärda stycke. Till kung Teseus bröllop med Hyppolyta ska några av Athens hantverkare framföra ett sorgespel. Emellertid uppstår komplikationer när Puck, tjänare åt alfernas konung Oberon, passar på att pröva sina trollkonster på två kärlekspar som förvillat sig in i drömmarnas skog. Drömmen förvandlar och förklarar i detta poetiska och burleska stycke.

I rollerna ses bland andra Conny Vakare, Göran Berlander, Bengt C W Carlsson, Andreas Nilsson (Puck), Nina Pontén, Jimmy Lindström med flera. Nina Pontén, som spelar Titania, har gjort nyöversättningen tillsammans med Thomas Segerström. Musiken är nykomponerad direkt för uppsättningen av Thomas Almquist.

Lars Landström

Fotnot: Romateatern har en egen hemsida som berättar allt om biljettbokningar. www.romateatern.se/Shakespeare som sommar-

teater

Shakespeare är även det stående ämnet för Vadstena Kulturcentrums "Shakespeare på Gräsgården". Årets uppsättning Rickard III blir sjunde året med Shakespeare och sommarteater. Förra året såg 4000 personer Slutet gott! Allting gott!

I Krapperups slott och Citadellet i Landskrona spelas i sommar Muntra Fruarna i Windsor av William Shakespeare.

Spegelteatern spelar i sommar Mycket väsen för ingenting i barockparken vid Steninge slott i Uppland.

LekareSällskapet spelar Romeo och Julia på Stora torget i Kristinehamn i Värmland i sommar.

PC Jersilds Gycklarnas Hamlet har förstås också sin anknytning till Shakespeare. Esplanadteatern spelar Gycklarnas Hamlet i Stola herrgård utanför Lidköping under juni och juli.

Mer läsning

Annons