Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex kvinnor, sex män

/

När jag var liten läste man Fantomen, Stålmannen, 91:an, Läderlappen (Batman) och Demonen (Daredevil).

Annons

"Man" var nästan bara små män som läste om stora, starka män (91:an, nåja). Tjejerna fick hålla till godo med romantiska serier i tidningen Starlet om unga flickor som träffade unga drömprinsar. Tråkiga, klantigt tecknade serier, som en kille möjligen kunde tänkas bläddra i vid en långsittning på toaletten.

Sedan kom serien om den frilansande agenten Modesty Blaise. Hon var tjej och en stark hjälte. Nästan alla killar läste och gillade henne. Tjejerna började också läsa serier för nu fanns åtminstone e n serie med en kvinnlig hjälte.

Så gick tiden och de gamla seriehjältarna började blekna bort. Ett allt större hörn av seriemarknaden intogs istället av "serieskapare”, som började bli omnämnda på tidningarnas kultursidor. ”Serieskapare” betydde att de gjorde serier som handlade om något helt annat att Stålmannens besvär med Lex Luthor och 91:ans besvär med 87:an. Liv, tankar, drömmar, ångest, sorg, glädje, melankoli…ja, allt som finns i tankarna hos vanliga människor. Joakim Pirinen visade med sina serier om Socker-Conny att det till och med gick att sälja stora upplagor av denna nya seriekonst.

En hel våg av serieskapare trädde fram på scenen. De flesta var killar men några var kvinnor. Sedan började gradvis, under årens gång, något mycket intressant hända. De kvinnliga serietecknarna blev fler och fler, bättre och bättre.

Här är min personliga lista över de bästa svenska serieskaparna:

. Senaste albumet heter Einstens fru och innehåller bland annat en typiskt Strömqvist-serie, om hur Einstein kastar bort sin smarta fru som en använd disktrasa.

. Hon tecknar oftast kortare serier, med samhällskritisk udd. Tre album så här långt. ”Jag är din flickvän nu” är inte bara en lysande titel.

. På sommartid Nordingråboende Furmark är lite av en veteran som serieskapare. Hyllad och prisad. Senaste albumet ”Jamen förlåt då” utspelar sig till största delen i Norrland.

är det senaste stjärnskottet. Har nyss kommit med albumet ”Det är bara lite aids”.

. Albumet ”En cynisk romantiker” säger ganska väl vad hon är, en cynisk romantiker. Självutlämnande i nivå med Mats Jonsson (som hon hade en affär med för en del år sedan, han hängde ut henne i sin serie och hon svarade med att hänga ut honom i sin serie).

. Hon gör egna serier eller serier tillsammans med sin man, regissören Lukas. Poetiska, infallsrika, knepiga, konstiga saker, som man bara måste fascineras av.

. Hon är förvisso inte svenska men denna exiliranska, bosatt i Paris och gift med en svensk, upptäcktes tidigt av Sverige. Hennes självbiografiska serieroman Persepolis har hyllats i alla tonarter. Den animerade filmen är nästan lika bra. Hon är tänkbar för Nobelpriset om Svenska Akademien i någon framtid skulle utvidga sina ramar.

. När han är bra är han riktigt, riktigt bra. Han är bra när han är dålig också. I senaste albumet ”Kirurgi” trängs infallen.

. Bollstabruks gåva till den svenska seriekonsten. Inspirerade många andra serieskapare med sin personliga och utlämnande berättarstil. Aktuell med "I detta satans rum", där han berättar om sin tid i London tillsammans med andra journaliststuderande.

. Den som fick allt i rullning när Socker-Conny debuterade 1985. En stor serieskapare, vilket nya albumet Döda paret och deras "vänner" visar.

Han bodde hos okända människor och ritade skandalboken "Simons 120 dagar" om sin resa.

. Berättar om människor, ofta kvinnor, som luras av onda och cyniska människor, ofta män. Bromander är en humanist och medmänniska, långt ifrån den ironiska generationen. Senaste albumet heter Tidigt på morgonen.

. Han visade att en svensk serieskapare kan vara kommersiellt framgångsrik. Han är lika bra som någonsin, även om en del gnällspikar alltid hävdar att Rocky-serien ”var bättre förr”.

Sex svenska kvinnor och sex män. Den svenska seriekonsten är den kanske mest jämställda kulturformen i Sverige.

PS Hyllade humoristen Carina Kågström från Härnösand kommer in på listan när hon börjar göra serierutor. Hennes bilder i "Nu vänder det" ligger mycket nära seriekulturen.

Mer läsning

Annons