Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seg och argsint anka firar 30 år

/
  • Det är aldrig lätt att vara Arne Anka. Här ur Charlie Christensens nya seriebok

Nära att krossas av Walt Disney. Dödförklarad två gånger. 30 år efter födseln i ett badkar på Högbergsgatan lever Arne Anka ändå i högönsklig och kolerisk välmåga.

Annons

Han är lika gallsprängt misantropisk som vanligt och minst lika alkoholmarinerad som under det glada 80-talet. Men den som följt Arne Ankas utveckling i tre decennier har förmodligen noterat en viss mognadsprocess.

Ankan har blivit aningen mindre självcentrerad och allt mer politisk.

– Han har blivit äldre, det ser man på näbben, det är lite mer rynkor runt den. Men numera känns det som att jag har en mission med Arne, och det är att vara en motvikt till nyhetsflödet och den fördolda propaganda som ändå finns, säger tecknaren Charlie Christensen.

Han och hustrun Rossana har precis landat i Sverige efter en jobbig flygresa från hemlandet Spanien som inkluderat flygstrejk och övernattning på Kastrup. Charlie Christensen är lite grå i ansiktet, men klart peppad inför firandet av Arne Ankas 30-årsjubileum på Mosebacke i Stockholm.

Förutom nya serieboken "Arne Anka - Utsikt från en svamp" släpps också "Zeke's bar" som innehåller en nyutgåva av ankans självbiografi, samt en loggbok full av nedklottrade aforismer, teckningar och fyllepladder från en illegal hemmabar på Söder i Stockholm under några år på 80-talet.

Hur spännande är det? Tja, bland dem som roat sig med att sprida sina visdomsord återfinns bland andra Stellan Skarsgård, Niklas Rådström, Stig Larsson och Kristian Petri. Att Petri stod modell för Krille Krokodil och Larsson var förebilden för den bohemiske och lätt sunkige Sigge Pigg var länge en väl förborgad hemlighet, men ingår numera som en officiell del i Arne Ankas historia.

Men den som gör likhetstecken mellan den hetsiga ankan och upphovsmannen är ute och cyklar. Arne Anka är ingen självbiografisk skildring.

– I Sverige har man en självbiografisjuka. Alla tror att allt som görs är självbiografiskt, men jag hör till de få som inte gör det. Arne är ett instrument för mig att prata om olika ämnen, han är min trumpet att spela mina skalor på.

Ändå har han försökt avliva honom vid två tillfällen. Första gången var 1985, när Charlie Christensen surnat till för att han inte fått betalt av tidningen som serien publicerades i. Andra gången var 1995 och då tycktes beslutet oåterkalleligt. Tecknaren var dödstrött på konceptet och ägnade sig i många år åt att göra serie av vikingaäventyret "Röde Orm".

Hade det inte varit för 11 september och invasionen av Irak 2003 hade Arne förmodligen vilat i frid fortfarande.

– När jag lyssnade på radion, särskilt i Spanien, kom de bara med propagandalögner hela tiden om de kemiska vapen och massförstörelsevapen som Irak hade. Det blev mycket material att skriva om. Jag började med en serie som hette Konrad K som handlade om en krigskorrespondent, men han kom aldrig loss och blev allt mer och mer lik Arne i alla fall.

Nä, Arne rår ingen på - inte ens världens mäktigaste seriebaserade företag Walt Disney. 1990 krävde Disney att Charlie Christensen omedelbart skulle upphöra att teckna Arne Anka, eftersom karaktären sågs som en klar "kopiering av Kalle Anka-figuren". Det löstes först med hjälp av en tecknad plastikoperation, senare med en lösnäbb inköpt på Buttericks.

– Då lade Disney ner. Jag tror inte att de orkade hålla på, de insåg nog att de fick mer badwill än goodwill där.

Mer läsning

Annons