Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxofonen missbrukad i musiken

/
  • Saxofonen har ett fint ljud men har missbrukats många gånger inom populärmusiken.

Kulturtorget är förtjust i saxofonens ljud men tycker också att det är ett missbrukat instrument som kräver en skicklig musiker. Apropå att hyllade saxofonkvartetten "Rollin´Phones" firar att det är 200 år sedan saxofonens uppfinnare Adolphe Sax föddes på en konsert i Tingshuset Musik i Nyland på lördag.

Annons

Vad tycker ni om saxofonen? Apropå att hyllade saxofonkvartetten Rollin´Phones på Tingshuset i Nyland på lördag firar att det är 200 år sedan instrumentets uppfinnare Adolph Sax föddes.

Karin Bergström, reporter

Jag är nog rätt förtjust i saxofonens ljud. Jag har dessutom en personlig relation till detta instrument. Under ett par år i den kommunala musikskolan när jag var i 12-årsåldern försökte jag nämligen spela sax själv. En morgon sa min mor sa till mig att det lät ungefär som en brölande ko. Sedan dess har jag aldrig provat igen.

Katarina Östholm, reporter

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i saxofon. Det krävs en skicklig musiker för att locka fram det bästa ur ett sådant instrument, som lätt kan bli ganska bröligt och dissonant. En saxofon måste ha mycket kärlek för bästa klang. Samma sak gäller klarinetten, men där har vi ju en världsmästare i form av Martin Fröst från Kyrkdal.

Marcus Melinder, nyhetschef

Saxofonen har ett fint ljud. Dock har den missbrukats både en och två gånger inom populärmusiken. Tänk er om man kunde ha tagit det lite lugnare med det ständiga saxmalandet i Bowies "Young Americans" eller om vi hade fått slippa saxen i Radioheads vackra "The National Anthem". Saxofonen ska siktas, likt florsockret på semlan.

Jan Guillou lyckades stoppa boken om honom. Vilken ovillig skulle ni vilja läsa en bok om?

Karin Bergström, reporter

Jag ska ärligt säga att jag inte är så förtjust i biografier. Men om det kom ut en om Lars Winnerbäck skulle jag nog läsa den. Just för att han är så ovillig och hemlig och aldrig låter sig intervjuas. Och för att jag tycker om hans musik. Kanske tycker jag om den lite extra just för att han har sådan integritet och för att han aldrig skulle medverka i "Så ska det låta" eller "Stjärnorna på slottet".

Katarina Östholm, reporter

Att göra en biografi över en ovillig person med ett känt namn går alltför ofta ut på att slå mynt just av det kända namnet, alternativt skapa sig en egen profil som djärvt avslöjande skjutjärnsförfattare. Såvida boken inte är resultatet av ett genuint forskningsarbete med ett äkta engagemang i botten känns tillvägagångssättet ointressant.

Marcus Melinder, nyhetschef

Det var plågsamt att se hur den svenska journalistikens egen patriark, i Godmorgon Sverige häromdagen, fullständigt smulade sönder den författare som just skrivit hans biografi. Så därför är det nog bäst att läsa en bok om någon som inte kan säga emot. Gick Jesus verkligen på vatten? Ja, det finns de som påstår det och han lär ju knappast komma till tv-huset för att dementera uppgifterna i direktsänd morgon-tv. Men huruvida han var ovillig till att få sitt liv nedskrivet låter jag vara osagt.

Varför är det viktigt att journalister skriver och fotar i livsfarliga länder som Syrien?

Karin Bergström, reporter

Det finns väldigt många svar på den frågan, svar så långa och många att de knappast ryms här. Men för att försöka sammanfatta så behövs det för att omvärlden ska få en inblick i vad som pågår, vad människor utsätts för, hur det påverkar vanligt folk och deras liv, vilka beslut som leder till krig, vem som krigar och varför. Inte minst behövs rapporter från krigsdrabbade länder för att vi ska kunna ingripa, påverka och undvika att göra om samma misstag själva.

Katarina Östholm, reporter

För att visa vad som kan hända om vi inte är på alerten och värnar om humanistiska värderingar i samhället – tolerans, empati och ödmjukhet. När demokratin flagnar får hatet fäste, en förvandling som kan ske snabbt. Men se upp, för det kommer fortfarande att kallas demokrati.

Marcus Melinder, nyhetschef

Varför behövs journalistik? Svårt att svara på den frågan utan att slå in öppna dörrar. Det finns människor som är beredda att utsätta sig för stora faror för att förmedla sanningen. Många gånger är inte detta journalister i klassisk mening, utan "vanliga" människor som befinner sig mitt i krigets vansinne och som med hjälp av en mobiltelefon sprider bilden av sin egen verklighet. De förtjänar vår beundran och respekt.

Mer läsning

Annons