Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara - en scenartist med djup

/
  • Skådespelerskan och sångerskan Sara Lindh har många strängar på sin artistiska lyra. De senaste två åren har hon praktiskt taget levt med musikalföreställningen Cabaret som spelats på de stora scenerna i Stockholm och Göteborg, men i helgen blev det efterlängtat  gästspel i Örnsköldsvik där Saras familj har rötterna.

Inuti den lilla spröda gestalten finns till synes oanade resurser. Inte minst i den svalt lite dämpat mörka mezzosopran-rösten, som visar sig ha förmåga och potential att trollbinda i både sång och tal, teater och musikal.

Annons

Skådespelerskan och sångerskan Sara Lindh är måhända inte de stora rubrikernas artist. Ändå har hon varit med i elitskiktet sång-, scen- och musikalartister sedan sent 1980-tal, frilansat i många olika sceniska sammanhang och fått prestigefyllda utmärkelser för sina helgjutna insatser. En snabbtitt på hennes meritlista ger svar på tal både när det gäller bredd och variation i alla engagemang på landets teater-, sång- och musikalscener. Allt väl förberett genom åren på balettakademien i Göteborg.


-Teatern kom jag inpå genom mötet med regissören Rickard Günther på Teater Galeasen i Stockholm. Han blev ganska omgående som en mentor för mig och hjälpte mig hitta min egen stil och att utveckla viktiga egenskaper och arbetssätt inom talteatern, förklarar Sara.


Jag träffar henne just efter lördagens repetition med Örnsköldsviks Musiksällskap på Nolans scen, där det dagen efter blir Vårcaprice och 30-talsromantik med Sara Lindh och orkestern med solister under Jonas Nyströms och Jan-Olav Wedins ledning.


Sara har rötterna och halva släkten i Örnsköldsvik med omnejd, även om hon är född i Piteå, och konserten i Örnsköldsvik är den första på den hemmaplanen. Saras pappa Nätrasonen Jan-Olav Wedin växlade bana från aktiv musiker under dussintalet år i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm till rollen som orkesterchef för densamma under lika många år fram till pensionen förra året.


- Jag är fortfarande knuten till konserthuset och filharmonikerna, men nu inom marknadsförings- och dataavdelningen, säger Jan-Olav som gästdirigerat Örnsköldsviks Musiksällskap tidigare och i den här konserten både dirigerar och spelar fiol.


För Sara Lindh är just det här året definitivt annorlunda och omtumlande på ett nytt sätt, då hon trots gästspelet här i Ö-vik är mitt uppe i sin mammaledighet med sju veckor unge sonen Nils.GREGER JACOBSSON
0660-29 55 50

Annons