Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanna på Dramaten

/
  • Sanna Sundqvist från Härnösand i sin loge på Dramaten. På fredag kväll har hennes enmansföreställning
  • Sanna Sundqvist har bland annat spelat i hyllade uppsättningen
  • Sanna Sundqvist.

En man går förbi.
Han har en kaffekopp i ena handen och en cigarett i den andra.
Han bär jeans och en sliten t-shirt.

Annons

En kvinna med rött kortklippt hår skyndar åt andra hållet med en ikea-kasse hängandes över ena axeln. En annan kvinna kommer ut med en kaffekopp i handen och sätter sig ned på en bänk. Ordet "ljus" är tryckt med stora bokstäver bak på hennes t-shirt.

Vi befinner oss vid Dramatens sceningång i Stockholm. Här jobbar den 30 år unga Härnösandstjejen Sanna Sundqvist som på fredag kväll har premiär för sin enmansföreställning "Jag borde få något slags pris".

– Jag skrev monologen tillsammans med Elin Brogan som en del i mitt examensprojekt vid Teaterhögskolan i Stockholm, och nu tar jag den ett steg vidare, förklarar Sanna Sundqvist. Monologen handlar om rädsla, oro och medberoende.

– Ofta står den alkoholiserade pappan i fokus i teatern, jag ville i min föreställning vända på det och istället sätta den duktiga medberoende flickan i rampljuset. Jag tycker att det är dags att hon får lite credd, fortsätter Sanna.

Sanna Sundqvist pratar med engagerad och övertygad röst. Det här är en text och ett ämne som ligger nära hjärtat.

– Rädsla beskrivs ofta som något dåligt, men jag vill vända på det och visa att den även kommer med en kreativ drivkraft.

Under hösten har Sanna bland annat jobbat med pjäserna "Den Girige" med regi av Gösta Ekman samt den hyllade "De Oskyldiga" där hon bland annat spelat mot Eva Röse. Tidigare har hon även synts i Jonas Gardells hyllade serie "Torka aldrig tårar utan handskar".

På Dramaten har hon i dagsläget kontrakt till och med år 2015. Sanna Sundqvist väg fram till scenen började dock med en satsning på dans. I Härnösand läste hon dans på gymnasiet och fortsatte sedan med det på Kulturama. Efter det vände hon och började på Stockholms Elementära Teaterskola (S.E.T) och sedan vidare till Teaterhögskolan i Stockholm.

– Man skulle kunna säga att jag dansade mig in i teatern, skrattar Sanna.

Vägen fram till "Jag borde få något slags pris" har dock varit rakare. Idén presenterades för teaterchefen Marie-Lousie Ekman under våren och Sanna Sundqvist fick direkt klartecken av henne för att börja repetera.

– Det känns jätteroligt att få visa den på Dramaten, jag tror verkligen på den här föreställningen, säger hon.

I dagsläget är sju föreställningar inbokade, och inför premiären i Målarsalen ikväll är biljetterna slutsålda. Scenografin till föreställningen är skapad av Sanna tillsammans med hennes bror Joel Sundqvist.

 

■ Fakta: De borde se föreställningen enligt Sanna Sundqvist

- Gudrun Schyman

- Filifjonkan

- Fredrik Reinfeldt

Mer läsning

Annons