Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymden är oändlig - eller så är den begränsad

/
  • Wagners musik är inte ond. Men han var en
  • Astronomen Johannes Kepler studerade rymden när man inte visste om den är oändlig eller begränsad. Det vet vi kanske inte i dag heller.

Rymdens oändlighet skrämmer. Eller så är den inte oändlig. Krumhorn är ett instrument att drömma om att kunna spela. Det är några synpunkter från veckans Kulturtorget.

Annons

J S Bach försökte göra en slags orgelluta för att han älskade luta, men inte kunde spela det. Vilket instrument vill du kunna spela?

Marcus Melinder, nyhetschef

Jag skulle vilja bli bättre på gitarr. Hade en period då jag spelade väldigt mycket, men av olika anledningar tycks tiden numera sällan infinna sig. Och med instrument, precis som med språk, är färdigheten en färskvara.

Katarina Östholm, reporter

Krumhorn. Jag har en påfallande svaghet för musik från den elisabetanska eran; krumhornets och skalmejans mänskliga, mjukt surrande röster är speciellt tilltalande. Eller kyrkorgel; tänk att själv kunna spela den gudomliga Passacaglia och fuga i C-moll BWV 582 av Mästaren själv!

Elin Holmberg, reporter

Jag har faktiskt provat på både cello och piano. Cello, då var jag nio och trodde jag skulle sitta allvarsam och dra stråken över dramatiska toner. Men en musiklärare satte stopp för intresset sedan hen satte mig att spela en hopplös fjärdestämma i en orkester och jag missade the moment of fame som jag gjort mig föreställningar om. Intet ont om läraren, hen gjorde sitt bästa. Piano hade jag längre tålamod med, men inte tillräckligt. Jag är hopplöst rastlös för att klara ett instrument.

Kortare fråga: Är rymden oändlig? Varför då? Apropå att astronomen Johannes Kepler dog den 15 november.

Marcus Melinder, nyhetschef

Rymden kan vara oändlig. Men den kan också ha en begränsad yta. Det område som astronomerna kan överblicka saknar ju i alla fall en vägg av något slag. Men det betyder inte att rymden saknar slut. Däremot tog min tankekapacitet just nu slut.

Katarina Östholm, reporter

Att definiera något som oändligt säger väl mer om det mänskliga medvetandets begränsningar än om rymden själv. Att med en hjärna, som utvecklats under de begränsade livsbetingelser som råder på Jorden, försöka fatta rymden är som att försöka uppföra en opera med bara en sångare och inga musiker.

Elin Holmberg, reporter

Ja, eftersom den verkar oöverblickbar så måste den väl anses oändlig. Men oändlig är ett ångestladdat ord. Rymden är för hisnande för att kunna förklaras. Jag är faktiskt lite rädd för rymden.

Dirigenten Daniel Barenboim försökte men fick inte spela Wagner i Israel. Kan musik vara ond?

Marcus Melinder, nyhetschef

Nej, musik kan inte vara ond. Människor kan vara onda.

Katarina Östholm, reporter

Ont och gott är konstruktioner och värderingar som saknar relevans utanför det specifikt mänskliga sammanhanget. Arten av en handling bestäms av rådande samhällsnormer, kulturella värderingar och det sammanhang där den utförs. Så ja, allt kan tolkas som ont, även musik.

Elin Holmberg, reporter

Ja, den kan iallafall skada. Och just Wagner är ju lite bekymmersam eftersom att han var, som jag förstått, en jädra rasist. Men musiken är mäktig på många sätt och jag kan tänka mig att folk kanske lyssnar lite i smyg?

Mer läsning

Annons