Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rollin´Phones gör melodram av Fredrik Högberg

/
  • Saxofonkvartetten Rollin´Phones uruppför Fredrik Högbergs verk

Saxofonkvartetten Rollin´ Phones framträder tillsammans med operasångaren Olle Persson på Tingshuset Musik i Nyland på lördag kväll.

Annons

Rollin´Phones är en internationellt framstående kammarmusikensemble med fyra kvinnliga saxofonister med inriktning på konstmusik, både klassiska standardverk och verk av samtida tonsättare. Gruppen, som funnits sedan 1986, har blivit tillägnade ett flertal verk av både svenska och utländska kompositörer. Den här kvällen uruppför de bland annat verket "Melodram" av Fredrik Högberg som han komponerat på beställning till Rollin´Phones och Olle Persson.

Verket "Melodram" beskrivs som något av en musikalisk pjäs.

Rollin´Phones har framträtt med symfoni- och blåsorkestrar i Sverige och utomlands och de har turnerat samt deltagit i festivaler runt om i världen, däribland Europa, USA, Sydamerika och Asien. Gruppen består av sopransaxofonisten Tove Nylund och altsaxofonisten Kristin Uglar från Norge, tenorsaxofonisten Edith Bakker från Holland och barytonsaxofonisten Neta Norén från Sverige. Neta Norén är för övrigt uppvuxen i Härnösand, hon är syster till länsjazzkonsulenten och storbandsledaren Fredrik Norén.

I år är det 200 år sedan Adolphe Sax, uppfinnaren av saxofonen, föddes och "Rolling´Phones" uppmärksammar det med att spela ett program som belyser saxofonens historia från förr fram till vår tid.

Operasångaren Olle Persson kommer också att göra en snabbversion av operan "Carmen" där han själv gestaltar alla roller (!).

Mer läsning

Annons