Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykologiska polisromaner

Annons
Psykologiska polisromaner

Deckarspalten

En ovanligt torr sommar Peter Robinson

Minotaur

Svarta hunden

Stephen Booth

Minotaur

Fågelhägnet

Julia Wallis Martin

Minotaur

Minotaur är ett stort förlag i det lilla formatet och det är fascinerande hur inköparen håller samma stil rakt igenom. Täta psykologiska polisromaner där läsaren inte blir lurad på kvaliteten

Deckarakademin har nyligen belönat Peter Robinsons bok En ovanligt torr het sommar med The Martin Beck Award. Sveriges enda deckarhjälte som har slagit utomlands har gett namn till priset. Under en ovanligt het sommar har vattenreservoarerna i Thornfield England sänkts och blottar resterna av den lilla byn Hobb`s End, dold under vattenytan sen 40 år tillbaka. För en ung nyfiken pojke är byn en magisk lekplats ända tills han ramlar på ett skelett.

Chefdetektiv Alan Banks som några gånger för mycket utmanat systemet får det otacksamma uppdraget av sina överordnade att identifiera offret. Uppgiften betraktas närmast som ett skämt. Spåra en kvinna som levde på en plats som inte längre finns och vars innevånare skingrats åt alla väderstreck.

De flesta skulle nog kastat in handduken men för Alan Banks är det ännu ett bevis på alltings jäkelskap. Kraschat äktenskap och en son hoppar av studierna för att bli rockmusiker, cheferna har satt honom på undantag, han har fått pestflagg

Ganska tidigt får läsaren reda på vilken offret är men mycket av läslusten är samspelet mellan hans kvinnliga skärpta kollega Annie Cabot och hur de lyckas pussla ihop alla bitar. En mycket bra polisroman där hemligheterna avskalas allt eftersom. Personskildringarna är oerhört starka och välgjorda och han är väl värd sitt pris

Pedofiler och barnarov är tacksamma motiv i deckarvärlden som tydliggörs i Julia Wallis Martins Fågelhägnets grafiska scener. När 12-årige Gary Maudsley försvinner påminns alla hur annan pojke försvann fem år tidigare. Superintendent Parker ser ett samband och det finns en självklar misstänkt videouthyrare som tidigare dömts som pedofil. Men båda pojkarna hade också en gemensam kontakt med Roly Barnes med ett fågelhägn för finkar. Parker skaffar hjälp av kriminalpsykologen Murray Hanson. Det finns likheter mellan de känsliga pojkarna och de sköra exotiska finkarna i fågelhägnet. Mellan den unge pojken Brogan och fågelfängets ägare uppstår en spänning där läsaren hänger i ovisshet om allt.

En replik av den dömde pedofilen stannar i minnet. ²Tror ni att jag vill vara så här² samtidigt som han antyder att även med denna vetskap skulle han fortsätta om inte drevet mot honom var för starkt.

Svarta Hunden av Stephen Booth är en debutantroman utan dess brister och en klar vinnare för Minotaur.

15-åriga Laura Vernon har försvunnit i byn Edendale och alla i trakten letar efter henne. Hennes föräldrar är förmögna och nyinflyttade i trakten men har inte smält in bland lokalbefolkningen. Anses högfärdiga. Laura hittas mördad och polisassistent Ben Cooper deltar i utredningen och han får befolkningen att tala med polisen vilket de andra utredarna misslyckas med. Ben har svårigheter att leva upp till sin faders rykte som dog en hjältes död och mamman lider av djup schizofreni. Medhjälparen Diane Fry har just anlänt till Edenhamn med egna demoner men fokuserar nu enbart på karriären. Allt eftersom de tränger in i fallet så attraherar de varandra och tvingas ta itu med sina egna problem.

Lauras föräldrar har egna hemligheter både för varandra och omvärlden, Harry Dickinson som fann kroppen är också hemlighetsfull. Laura själv hade också hemligheter som skulle chockerat hennes föräldrar. Lokalbefolkningen beskrivs på ett mycket realistiskt sätt med gödselstanken diffust i bakgrunden och särskilt de tre gubbarna vars kommentarer alltid stjäl scenen. En lysande debut och allt som allt tre mycket goda böcker i bästa engelska tradition.

Lars-Åke Frykholm

Mer läsning

Annons