Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provins i ny kostym

Annons
Provins i ny kostym

Den norländska kulturtidskriften Provins har fått en ny dräkt och ett delvis nytt namn med sitt första nummer för 2002.

Borta är "Norrländskt magasin", nu heter det "litterärt magasin" kort och gott. Formatet är något krympt och tidningen har fått en pocketrygg. Po Tidholm har slutat som redaktör och Regine Nordström har efterträtt med titeln chefredaktör. Peo Rask är ansvarig för grafisk form. Redaktionen finns numera i Luleå. Hälsingen Tidholm hade Stockholm som bas.

Redaktionen skriver att i årets första nummer får läsaren "vila sig från Norlandsfrågan och njuta av ny litteratur". Det blir ett utsnitt ur helfärska jämtländskan Inga-Lina Lindqvists kommande bok, Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas. Lindqvist är ursprungligen vitryska och ett exempel på hur ett nytt språk kan erövras till litterär behärskning. Färska västerbottniskan Eva-Stina Byggmästar medverkar med några nya dikter, två lyrikdebutanter presenteras, en novell av Anna Jörgensdotter med läckra illustrationer av Robert Vallmark och Mattias Alkberg, Bear Quartets frontperson, skriver om Guds topplista.

Det finns mer, allt verkar intressant. Men, har inte tidningen blivit lite tunn och färglös, slimmad av besparingskrav? Jag jämför med Po Tidholms debutnummer (1/00) som visade muskler på ett helt annat sätt. Ett stort Margareta Klingberg-skrivet porträtt av Max Book, med fina färgbilder, var centrum i numret. Man ville köpa det. Provins 1/02 har ett foto av ett öga på omslaget. Tja, inte rycker det i armen att få snappa upp tidningen från försäljningsstället.

Apropå försäljningsställen. I Ångermanland är det bara Härnösand som har ett klart uttalat försäljningsstället (Konsthallen). Men det är naturligtvis prenumerationsstocken som är viktigast för tidningen. 175 kronor kostar en helårsprenumeration om fyra nummer. Provins ges ut av Norrländska författarsällskapet/Författarcentrum Nord. Tidningen har kommit ut sedan 1953, i varierande former. De nuvarande redaktörerna sitter på tre år och får hantera jubileumsnumret nästa år.

Lars Landström

Mer läsning

Annons