Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisade av största konstfonden

/
  • Konstnärerna Maria Lagerborg och Ulla Carin Winter flankerar Göran Dahlberg. I tisdags offentliggjordes vilka konstnärer i regionen som får 2008 års stipendium ur Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonstnärer.
  • Olof Ahlström är målare och en av medlemmarna i ateljékollektivet Lägda i Sundsvall.
  • Tecknaren Carina Kågström från Härnösand fick stor uppmärksamhet för sin bok
  • Dag Wallin från Salsåker är främst skulptör, centralt är alltid berättandet.

En målare, en tecknare och en skulptör. Olof Ahlström från Sundsvall, Carina Kågström från Härnösand och Dag Wallin från Salsåker blev de tre stipendiaterna när regionens största konstfond, Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonstnärer, i går offentliggjorde sitt beslut för 2008.

Annons

- Roligt att det återigen blev en sådan teknikspridning, konstaterade Göran Dahlberg själv i går.

Göran Dahlberg var bankdirektör i Örnsköldsvik när han 1997 bildade Stiftelsen för bildkonstnärer. Den smärre aktiefond han donerade växte sig snart ganska stor. Fram till dags dato har närmare 300 000 kronor delats ut till konstnärer i Ångermanland och Medelpad. Det gör Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonstnärer till den största privatfinansierade regionala stipendiefonden i Sverige.

Stiftelsen hann också innan höstens börsras frigöra avkastningen inför årets stipendium. Olof Ahlström, Carina Kågström och Dag Wallin får 22.000 kronor vardera.

- Det var en fantastiskt fin sak Göran ordnade. Visst finns det många stipendier men de är nästan alltid inriktade på yngre och nyutbildade konstnärer, här kan vem som helst som är konstnär i Ångermanland och Medelpad söka ett stipendium som inte bara ger äran, utan även ganska mycket pengar, konstaterade konstnären Maria Lagerborg, som tillsammans med kollegorna Ulla Carin Winter och Caroline Ring valt ut konstnärerna till 2008 års stipendium.

Göran Dahlberg är en legendarisk konstprofil i Örnsköldsvik. I 26 år var han ordförande i Örnsköldsviks Konstförening. Han har själv inget som helst inflytande över stiftelsen, och vilka konstnärer som väljs till stipendiet. Konstnärerna söker stipendier av stiftelsen. I år var det 28 konstnärer som konkurrerade om stipendiet. Det enda han såg till i stiftelsens statuter var att stipendiet alltid går till konstnärer mantalsskrivna i Medelpad eller Ångermanland. Ordet Västernorrland nämns inte i statuterna och stipendiet påverkas således inte alls av några eventuella nya regionindelningar.

- För mig var det självklart att Medelpad skulle vara med. Det hade lätt kunnat bli lite provinsiellt annars, och Medelpad och Ångermanland känns som en gemensam konstregion, säger Göran Dahlberg, som numera dessutom bor sin mesta tid i Sundsvall.

De tre konstnärerna hade inte möjlighet att medverka vid gårdagens offentliggörande av stipendiet. Däremot kommer de att ta emot sina stipendier på fredag på Sundsvalls Museum. Då utdelas också Sundsvalls kulturstipendium.

Fotnot: Den jubileumsutställning av Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonst som visades i Örnsköldsvik och Härnösand i fjol visas i lite ny form på Sundsvalls Museum i vår, då kompletterad med de tre nya stipendiaterna.

 

Mer läsning

Annons