Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porträtt av en stor konstnär

Annons
Porträtt av en stor konstnär

Böcker

Pär Andersson

Bo Sylvan

Carlssons bokförlag

I samband med invigningen av Pär Anderssons Trädgård på Majoren släpps också en bok om konstnärens rika produktion under åren.

Boken är sammanställd av Bo Sylvan, välkänd konstkritiker, som tidigare varit chef för Norrköpings konstmuseum och sekreterare i konstakademien i Stockholm.

Bo Sylvan porträtterar en konstnär som spränger rummet och visar en målarglädje utöver det vanliga. Trädgårdars växtlighet. skog och natur, lövmönster och landskap präglar Pär Andersson måleri och hans kyrkoutsmyckningar.

Pär Andersson anses ha revolutionerat kyrkomåleriet men även om han med sitt prunkande naturmåleri har förnyat kyrkokonsten lever en rad motiv med tydliga anspelningar på kulturen och det bibliska.

Bo Sylvan lyfter fram konstnären och hans verk liksom personen Pär Andersson. I boken skildras hans arbete i text och bilder som visar både hans färdiga verk och konstnären under sitt utövande.

Det är en mycket vacker bok att bläddra i och det är nog få i hans nuvarande hembygd som riktigt inser vilken stor och betydelsefull konstnär Pär Andersson är.

Bo Sylvans bok om Pär Andersson finns också i en bibliofilupplaga som innehåller en litografi av konstnären.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons