Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesifestival i Västernorrland

/
  • Mattias Alkberg kommer till finalen av poesifestivalen i Västernorrland på Sambiblioteket i Härnösand den 12 oktober.
  • Poeten Elisabeth Rynell berättar om sitt skapande på ett seminarium och läser också från sin nya diktsamling på poesifinalen på Sambiblioteket.

På söndag börjar den femtonde upplagan av en av landets främsta och mest inarbetade poestifestivaler.

Annons

Det började med "Poesifestivalen i Härnösand" som sedan blev "PoesY - Västernorrlands poesifestival". Under åren har de flesta svenska poeter framträtt på poesifestivalens final på Sambiblioteket i Härnösand.

Poeten och musikern Mattias Alkberg var med redan första året och kommer nu med sin gitarr till finaldagen i Sambiblioteket. Mattias Alkberg gav ut 16 album som sångare i hyllade indierockbandet "The Bear Quartet". Han har gett ut fyra soloalbum och fem diktsamlingar.

Arrangörerna tar också festivalen tillbaka till sina norrländska rötter med norrländska poeter som Elisabeth Rynell, Jan Wolf Watz och Anita Jacobson.

Finalkvällen kommer att avslutas med gruppen "Mustat Silmät" som kommer att framförs romsk lyrik med musikaliska influenser från Finland och Balkan.

Det blir bland annat en poesihörna på Landsarkivet i Härnösand under hela veckan. Det blir "Dagens dikt" och "Diktplank" på biblioteket i Kramfors, poesibingo på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik och mycket mer. Hela programmet finns på http://www.ylb.se/poesifestival/2013p.html

Anders Bodin berättar om ångermanländska diktare och läser dikter på mål. Han gav själv ut en diktbok på ångermanländska för några år sedan.

Det blir ett seminarium om skapande och poesipedagogiskt arbete på Sambiblioteket i Härnösand den 12 oktober med bland andra Elisabeth Rynell.

Hasan Alyasiri skriver poesi på arabiska och svenska och läser ur sina två nya diktsamlingar på Kramfors bibliotek i dag. På svenska läser Arne Henriksson och den unga poeten Tidda Öhman.

Festivalen startar på söndag på Murberget med collage-poesi och öppen scen för poesiläsning och barnpoesi i ett lekrum.

Mer läsning

Annons