Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pladdrigt i Edwardsons nya

Annons
Pladdrigt i Edwardsons nya

Böcker

Deckare

Segel av sten

Åke Edwardson

Norstedts

Ca-pris: 280 kronorSjunde boken om kriminalkommissarie Erik Winter och hans medarbetare på polisen i Göteborg. Det börjar bra där spänningen byggs upp i två parallella fall. (Fast det börjar likna inflation av parallella handlingar i deckarvärlden just nu.) Mystiska händelser på fiskebåt utan Skottland under andra världskriget och ett mystiskt brev från Skottland i nutid. Samtidigt utreds kvinnomisshandel i en mystisk lägenhet i Kortedala.

Det handlar mycket om hav, vatten och relationer. Till en början motiverat, då relationsproblem i måttliga mängder hjälper till att skapa en underliggande spänning.

Men läsaren känner till sist att det helt enkelt blir för mycket av allting: Winters privatliv, utläggningar om Winters och andra polisers musiklyssnande, långa pladdriga dialoger och resonemang som inte för handlingen fram ett smack, utläggningar om olika sorters maltwhisky och dess bouquet, ingående geografiska skildringar av nordöstra Skottland, samt en del utvikningar till det lilla landet Burkina Faso i Afrika.

Man får den misstanken att Edwardson inte riktigt har vetat var hans idéer med boken ska bära hän den här gången. Då är det lätt att fylla det hela med onödig barlast under färden.

Den här misstanken stärks av att boken börjar med en mystifikation och slutar med två mystifikationer. Läsaren lämnas delvis åt sitt öde om vad som hände och varför det hände. Och det kan kännas frustrerande när man kommit till den sista och 464:e sidan.

En uppstramning och komprimering hade inte varit fel. Speciellt då man vet att Åke Edwardson kan mycket bättre än så här.

Leif Åhman

Mer läsning

Annons