Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter från Härnösand och hans barnbarnsbarn i Kanada blir tv-film

Petter Norberg utvandrade från Härnösand till ett äventyrligt liv i norra Kanada. I dagarna dyker sonsondottern Edna Elias, som suttit i Kanadas regering, upp i hans fotspår. Alltihop filmas i en stor dokumentär för Sveriges Television.

Annons

Sämre manus kan man hitta. Petter Norberg som föddes 1876 lämnade sin fattiga familj vid 18 års ålder och gick till sjöss. Mamman var piga och pappan dräng och bodde på Lägret i Härnösand. Pappan misshandlades till döds av "Rotuddsligan" redan 1884.

Petter Norberg, enligt uppgift står han här framför fartyget som han betvingade Nordvästpassagen med.

Petter lockades så småningom av guldfebern i Klondyke, fortsatte norrut i Kanada som pälsjägare, valdes in i en indianstam och gifte sig med hövdingens dotter, blev den andre i världshistorien efter Roald Amundsen som seglade igenom Nordvästpassagen och grundade en ny station för Hudson Bay Company på King William Island i regionen Nunavut.

Läs också: En äventyrare från Härnösand

Petter Norberg fick tre barn. Från ett av dem, sonen John, går släkttråden till Edna Elias i Kugluktuk som efter fem år som representant och politisk kommissionär för Nunavut just har lämnat den kanadensiska regeringen.

Nu knyts det hela ihop i en stor dokumentärfilm för Sveriges Television. Flera scener spelas in när Edna Elias kommer till Härnösand under midsommarhelgen och letar kopplingen till äventyraren och sin farfarsfar "Pete" Norberg.

Edna Elias på en Facebookbild.

Filmen görs av Eva Wunderman som har många prisbelönta dokumentärer på meritlistan. En nyckelperson i Härnösand är Lennart von Post som för några år sedan gav ut en bok om Petter Norbergs fantastiska livsöde.

Se "Edna´s Bloodline": Här finns ett smakprov från den kommande filmen

– Jag är bara hjälpreda. Jag har sagt att jag inte ska vara med på film. Filmteamet och jag kommer att åka runt till de olika miljöerna, miljöer där vi vet att Petter har varit, förklarar han.

En annan tråd i filmen går till Petters bror Alfred Norberg som blev kvar i Sverige. Så här fyra generationer senare knyts Alfreds ättling Fredrik Norberg ihop med Edna Elias och de får kontakt och pratar med varandra på nätet via Skype.

På midsommarafton besöks firandet på Murberget i Härnösand. Detta på Edna Elias begäran. Hon vill vara med om något traditionellt.

Lennart von Post är location manager för filmteamet i Petter Norbergs spår.

På midsommaraftons morgon dessförinnan håller landsarkivet specialöppet för tv-teamet när de ska titta i gamla originalkyrkoböcker.

Läs också: Plura jagar sina rötter till sjöss

Just den delen går i samma anda som tv-serien "Vem tror du att du är?" där svenska kändisar söker glömda berättelser i sin familjehistoria. Lill-Babs och "Plura" Jonsson är två som har grävt närmare i rötterna på plats i Härnösand.

– Det är en populär serie som liknar dokumentären om Petter Norberg. Skillnaden är att här är det en okänd svensk som borde vara känd. Han var faktiskt den andre i världen som seglade igenom Nordvästpassagen. Dessutom hjälpte han en strandsatt Thuleexpedition, säger Lennart von Post.

I Kugluktuk och inom familjen är dock Petter Norberg ett stort och aktat namn.

– Ednas pappa, alltså Petters sonson, hade ett inuitnamn. När han hörde om Petter blev han så stolt att han tog tillbaka namnet Norberg.

Mer läsning

Annons