Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Molins minne lever länge än

Annons
Pelle Molins minne lever länge än

I Näsåker hade han rykte om sig att vara en slöfock, mallgroda och kvinnokarl. I förordet till Ådalens poesi kan man läsa att han var en fjällman till hela sitt väsen och att det var omöjligt för honom att finna sig i civilisationens förhållanden.

Sanningen om Ådalsmålaren och diktaren Pelle Molin från byn Tjäll utanför Sollefteå ligger väl någonstans där emellan. Han kom ofta på kant med auktoriteter och hans efterlämnade produktion är inte häpnadsväckande stor men han hade definitivt talang både när det gäller att måla och skriva.

Pelle Molin dog ung, bara 32 år gammal och under sin livstid hann han inte publicera några böcker. Ådalens poesi utkom postumt 1897

Petrus Molin föddes den 8 juli 1864 i Tjäll, Multrå socken. Han var son till lantbrukaren och handelsmannen Abraham Abrahamsson Molin och Anna Helena Lidblom. Pelle var näst äldst av fyra helsyskon och två halvsyskon. Storebror Abbe och Pelle skrevs in vid Härnösands läroverk 1876. Efter några klasser slutade Abbe och gick till sjöss. Pelle fortsatte men gjorde inga större framsteg. Han blev kvarsittare och då han gick upp i studentexamen som privatist kuggades han. Han gjorde ett nytt försök två år senare men det slutade lika snöpligt.

Med goda vänners hjälp fick han anställning hos Härnösands -Posten där han stannade i två år. Han kom ofta på kant med sin chef och utöver några tämligen ointressanta kåserier efterlämnade han inga märkbara spår.

Pelle Molin hade andra planer. Han hade kommit i kontakt med den då berömde konstnären Johan Tirén. Han sökte upp honom i Oviken i Jämtland och slog sig ner där ett tag. Han blev hårt kritiserad av Tirén men Pelle var bergfast, han ville bli konstnär och sökte sig till Stockholm där han blev elev i artisten Carl Johanssons ateljé. Han gick också i Krehls målarskola och den 1 september 1887 skrevs han in i Konstakademin. Pelle var något av en bohem och levde det glada livet istället för att vara en flitig elev.

Efter fyra år i Stockholm drog han norrut men inte till Tjäll då han var på kant med pappan utan till Näsåker - han hade släktingar där på sin mammans sida.

Här stannade han i fyra år som blev mycket betydelsefulla för hans konstnärskap. Han både skrev och målade. Själv ansåg han att han var mer konstnär än författare och han betecknade sig själv som landskapsmålare. I Näsåker målade han med förkärlek de stora forsarna- Nämforsen, Kilforsen, Åkvisslan, Holafors och Laseleforsen.

Åren i Ådalen var tidvis ganska besvärliga. Han målade emellertid flitigt och påbörjade en litterär karriär som skulle göra honom odödlig.

Miljön var emellertid trång för en "målarkludd" och "latoxe" som Pelle Molin och efter fyra år bröt han upp och följde med en ung medicinare Fredrik Lindskog som kom vandrande upp till Ådalen. De slog sig ihop och gick till Norge och Bodö där Pelle snabbt vann vänner och började efter en tid skriva ganska klanderfri norska. Han blommade upp och och vidgade sin horisont. Han hade aptit på livet och vidlyftiga planer. Han gör strapatsrika och vågade fjällvandringar. Han umgås med societeten såväl som med hårdföra fiskare och fångstmän. Bland annat deltar han i fiskarnas långa färder till Lofoten och Norra ishavet. Han livnär sig på att skriva för Göteborgs - Handels och Sjöfartstidning. Han skriver också i andra publikationer både i Stockholm och i provinsen.

Mitt i allt detta goda livet drabbas han av sjukdom efter en strapatsrik färd i de norska fjällen. Den tredje april insjuknar han i hög feber. Den 26 april 1896 klockan nio på kvällen dör han.

Pelle Molin blev begravd på Bodö gamla kyrkogård, på en kulle vid havet.

Nästan på dagen ett år efter dödsfallet kom Ådalens poesi ut som i ett slag gjorde Pelle Molin känd över hela Norden.

I Tjäll finns en minnessten av Pelle Molin och sen 1984 på initiativ av den nu bortgångne Börje Hedman har man varje sommaren den 8 juli hållit "Talet vid stenen" för att hedra Pelle Molins minne. Tanken är att en kulturpersonlighet ska hålla ett tal som på något sätt handlar om kulturkampen i Norrland och Ådalen. I år är det författaren och läraren Bo R. Holmberg från Örnsköldsvik som ska tala.

maria wennberg

Mer läsning

Annons