Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär Anderssons gröna rum

Annons
Pär Anderssons gröna rum

I morgon lördag invigs konstnären Pär Anderssons trädgård på Majoren.

för tre år sedan började skapelsen som är en manifestation över familjen Andersson/Theselius konstnärliga utövning och upptar hela mellanvåningen i Sinnenas hus.

Förutom Pär Andersson finns hustrun Astrid Theselius, barnen Mats, Olof och Jonas Theselius, Erik Andersson samt Johanna Birkeland representerade i den gigantiska utställningen.

Hösten 1998 började Pär Andersson måla ett av rummen och första väggen pryds av Pär Anderssons och Astrid Theselius egen trädgård hemma i Lidgatu med dem själva i centrum.

- Sedan såg jag att hela Ångermanland är en trädgård, säger Pär Andersson.

Allt eftersom har trädgården sedan så sakteliga växt fram från rum till rum och skapelsen har utvecklats och tagit form.

Prunkande naturmålningar på väggar och i tak blandas med tavlor, statyer, en stilla porlande önskebrunn och bersåer av trä gröna blad.

Till viss del har praktiska behov fått styra produktionen. I den öppna foajén där de grönskade bersåerna är utplacerade finns även garderober på hjul som även de är utsirade med lövverk.

Pär Anderssons måleri utgör huvuddelen av trädgården men hustrun Astrid Theselius har varit med att utforma en hel del av konstverket.

Två rum har en sakral inriktning. Ett har Pär Andersson utformat och i det andra är det Astrid Theselius verk som lyfts fram. Här finns glasmålningar likt de vackra kyrkfönster Pär Andersson skapat runt om i landet och bilder med bibliska motiv.

I två av de mindre rummen finns verk av konstnärsparets fem barn Mats, Olof och Jonas Theselius, Johanna Birkeland samt Erik Andersson.

Tre av parets barn kommer också att medverka vid vernissage på söndag då en utställning på nedre bottens galleri öppnas. Utställningen visar hela familjens konstnärliga produktion och kommer att finnas på plats ett par veckor.

Till morgondagens officiella öppnande av Trädgården kommer landshövding Gerald Larsson för att sköta invigningen.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons