Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pålitliga namn - som sviktar

Annons
Pålitliga namn - som sviktar

Minnets labyrint

Elisabeth George

Prisma

Getingboet

Patricia Cornwall

Panpocket

Blodshämnd

Hans Holmér

Wahlström & Widstrand

Deckarspalten

Tolkiens fantasyepos "Sagan om ringen" gör inte enbart succé på filmduken utan även i bokhandeln så till den milda grad att deckartitlarna nästan försvunnit från bokhandelns topplistor. Det föranleder en vissa funderingar på vem som köper deckare i vanliga fall. Men vi får väl tro på ett liv för deckarna på bokhyllorna efter Sagan om ringen.

Elisabet George tillhör vanligtvis de pålitliga i branschen. Bosatt i Kalifornien men arbetar i London för alla hennes romaner utspelas i England. Belönad med de flesta av de bästa deckarpriserna som Anthony, Edgar, McAvity, tyska Mimi, Grand Prix Littérature ger vanligtvis en given plats hos kritikerna. Nu televiseras hennes böcker och Pappas lilla flicka sågs i TV julhelgen. Det var med viss förväntan som jag öppnade den mastiga Minnets Labyrint (Prisma) på över 700 sidor. Intrigen är ganska enkel om en violinist som startar som underbarn men slutar som nervvrak. Spelandet upphör och terapin börjar. Terapeuten uppmanar honom att skriva ned allting och det blir många kapitel där en av huvudpersonerna söker sig bakåt i tiden för att ta reda på varför moderns försvann. Vad hände med barnflickan. När han äntligen ska till och möta mamman blir hon överkörd av en bil. Flera gånger. Poliserna Lynley och Havers and konstapel Nata kopplas in men dyker upp endast då och då.

Jag läste ut boken men blev delvis besviken. Tillräckligt intressanta och sofistikerade karaktärer gjorde att jag fortsatte hela boken ut. Skildringen av den från gatan "upcoming" Nkatas relationer till en en frigiven kvinna och hennes sons desperata behov av en manlig rollmodell i slummen är superb. Tyvärr så var väl varken brottet eller bovarna tillräckligt intressanta den här gången

Boken matchas som ett projekt av författarinnan och har "bestsellerstuk" över sig. Många intressanta personer och miljöer nischas mot många målgrupper. För Elisabet George fans är boken ett måste men nybörjare värmer upp sig bäst med Svek i sinnet eller I fiendens närvaro.

Getingboet av Patricia Cornwall är ingen Scarpetta -roman med obduktioner utan en polisprocedurbok om seriemord i den amerikans staden Charlotte. Cornwall mest känd för sina starka tuffa självständiga kvinnor har nu fördubblat insatsen. Biträdande polismästaren Virgina West som är gift med jobbet och har en jobbig relation med sin krävande katt. Polischefen Hammer har en karl som försöker äta ihjäl sig. Hammer ger fallet till Virgina West som ska leda jakten på "svarta änkan", hon som tar ihjäl gästande affärsmän och sprayar sin offer i skrevet med orange färg. West får dessutom hjälp av den ambitiöse polisreportern och volontärpolisen Andy Brazil. Han har gått genom polisskolan för att artiklarna ska bli mer verklighetstrogna och hoppas på ett Pulitzerpris. Fadern dog i tjänsten som polis och mamman var alkoholist vilket gör att han har en trasslig relation med sig själv. West och Brazil attraheras av varandra och det leder till en naturligtvis en problemfylld tillvaro för dem båda.

Hela boken är full av relationer åt alla håll och kanter. Konflikter bubblar hela tiden mellan snutar och bovar, snutar och pressen, snutar och snutar och det fortsätter och fortsätter kontinuerligt. Cornwalls karaktärer delas i övermänskliga arbetsnarkomaner och vanliga dödliga som drivs av avundsjuka och lustar så det blir nästan monotont. Konstigt nog är boken lågmäld i nästan segt tempo .

Hans Holmérs Blodshämnd kommer ut som pocket i februari och är inget dåligt köp för en som gillar vardagsnära polisarbete. Holmérs känsla för autentiska replikföring är väl känd sen tiden han ledde utredningen av Palmemordet och såg svenska folket lärde sig om ljuset i tunneln.

Lars Åke Frykholm

Mer läsning

Annons