Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Otroligt imponerande" – Gregor Flakierski om operafestivalen och de storslagna slutkonserterna

/

Efter närmare två veckor av offentliga konserter, men också intensiv undervisning, är Operafestivalen i Härnösand till ända. Ambitionen i år var en festival som inte var större men bättre, och det är ingen tvekan att man har lyckats. Också publikt blev festivalen en stor framgång.

Annons

Festivalen bjöd på en välkomponerad blandning av barnopera, lunchkonserter, barockmusik i spännande miljö, magiska toner i bergrummet vid Höga kusten-bron, en kväll med stjärnveteranen George Shirley med mera.

Festivalens konstnärlige ledare Jean-Roland LaFond är mer än nöjd med årets upplaga, tycker den är bättre än någonsin, med ännu högre kvalitet än tidigare och rika möjligheter att arbeta mer på djupet.

Jean-Ronald är till en början obenägen att framhäva något inslag under festivalen, men när jag pressar honom lite säger han:

– Det som ändå sticker ut i år är vår barockensemble med Emilie Renard, Sophie Junker och Zachary Wilder. Och så förstås ackompanjatören Mutsumi Moteki. En unik ensemble på en otroligt hög nivå. Roligt också att den kunde komplettera Massenet och den franska romantiken.

Inför nästa år släpper man inte Jules Massenet helt, men planerar Erich Wolfgang Korngold som huvudtema. Det är en kompositör som i likhet med Massenet har en rik produktion både av operor och romanser, och är enligt Jean-Ronald orättvist undanskuffad idag, ett öde han delvis delar med sin franska kollega.

Festivalens ansikte utåt är de offentliga konserterna, men en lika stor och viktig del är undervisningen. I år samlade festivalens akademi 32 elever, de kommer från hela Sverige, dessutom ett par stycken från USA och Ryssland. Eleverna kan indelas i olika grupper: det är amatörer, Kapellsbergs egna studenter, och unga operaproffs. För samtliga grupper gäller samma målsättning – att komma vidare till nästa nivå i sin utveckling.

Akademins elever presenterade sig vid festivalens två slutkonserter på fredag och lördag. Otroligt imponerande, inte minst Kapells egna elever vars utveckling jag har kunnat följa till en del. Då bland annat Tessan Lehmussaari, Anna Tselika, Fabian Düberg, Elsa Rosengren och Hans Klareskog med flera.

Störst intryck gjorde emellertid de två amatörerna med fantastiska röster, Edit Zimmerman, blott 17 år gammal, och med framtiden för sig, och Tobias Fjälling från Göteborg, i det civila webbdesigner, han bör snarast byta jobb och satsa på en operakarriär!

Akademins undervisning är dessutom kopplad till en vidareutbildning av operapedagoger och regissörer.

Tack för i år, jag ser redan nu fram emot nästa års festival.

Gregor Flakierski

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: 25 år med Härnösands slagverksensemble

Läs också: Succé för Höga Kusten Vokalensemble

Mer lokal kultur: Operafestival på många platser i Ångermanland

Mer läsning

Annons