Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Gustafssons älskade bondelandskap

/

När konstnären Olle Gustafsson ser solen gå upp under sommaren kommer ofta samma tanke. Han är barnet som ser sin pappa bondens glädje och tillfredsställelse över klöverängen.

Annons

Målningen "Pappas klöveräng" är en av de centrala målningarna av Olle Gustafsson på den utställning han öppnar i dag i Kramfors konsthall.

Det har ingen större betydelse vilket landskap han målat. Kanske är det Nora, hans favoritlandskap i Ångermanland. Kanske är det ett inre landskap, ett minne av en känsla.

Olle Gustafsson har ett antal motivkretsar och de flesta finns representerade på den här utställningen. Här finns den största målning av blåsippor som han gjort. Han har målat många tavlor med blåsippor under åren men knappast någon så bra som den stora målning som han gjorde på uppmaning av sin fru.

Blåsipporna har alltid följt honom och det finns en speciell historia bakom det motivet. När familjen kom till Klockestrand efter fem år i Bjästa, där han var elev till Malte Nyberg, var han deprimerad, hade tappat lusten att måla.

– Då såg jag hur några blåsippor sköt upp under ett träd och tänkte, precis så är det, man reser sig, man kommer tillbaka.

Blåsipporna har i många år varit ett uppskattat motiv hos publiken.

Men ändå är det kanske abstrakta målningar "som jag aldrig kan leva på" som ligger honom närmast om hjärtat. Det finns några nya målningar där han målat fyrkanter och ställt dem mot andra färger. Spännande och intrikata målningar.

Hans målningar efter barnteckningar som han sett i lokaltidningen är inte så intrikata men å andra sidan, det är nog som han säger:

– Jag skulle vilja måla som ett barn. Picasso ägnade nästan hela livet åt att måla som ett barn.

Här finns inga målningar från Nordingrå. I motsats till många konstnärer, inte minst i våra trakter, har han inget intresse av att måla Nordingrå.

– Nora är ett landskap som jag tycker mycket om. Visst, Nordingrå är vackert men det är inget för mig att måla.

Kramfors konstförening ställde ut Olle Gustafsson för första gången för fem år sedan. Häromåret ställde Kramfors konstförening ut hans läromästare Malte Nyberg. De två utställningarna lockade mycket stor publik. Precis som läromästaren Malte Nyberg, den legendariske målaren dog i våras, har Olle Gustafsson främst ställt ut i egen ateljé under årens lopp.

Publiken kommer att hitta till den här utställningen också. Olle Gustafsson visar fortfarande stor och frisk målarglädje och sin stora känsla för färgers samspel och möjligheter.

KONST

Olle Gustafsson

olja

Kramfors konsthall. Utställningen har vernissage 24 augusti och hänger till den 17 september.

Mer läsning

Annons