Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Numera har jag ju faktiskt tid" – Bo R Holmberg nöjd med sin plats i Svenska deckarakademin

/

Författaren Bo R Holmberg från Örnsköldsvik tar plats som en av två nya ledamöter i Svenska deckarakademin.
– Det ska bli trevligt, numera har jag ju faktiskt tid att ta på mig lite sådana här uppdrag, säger han.

Annons

Bo R Holmberg, som är född i Ådalen, har skrivit en mängd böcker i olika genrer, såväl för barn och ungdomar som vuxna. Historiska berättelser har blivit något av ett signum för författaren, men han har också skrivit nutidshistorier, deckare, grafiska romaner och bilderböcker. Som aktiv i Höga Kusten teaterförening har han också författat ett flertal pjäser.

De åtta historiska kriminalromanerna han hittills har skrivit handlar om den fiktiva polissläkten Morell i Ångermanland. Han har också skrivit tre ungdomsdeckare om den unge privatdetektiven Robert Parkman.

– Deckare har fått en högre status och det kommer ju ut väldigt många deckare i Sverige. På gott och ont, långtifrån alla är ju bra, och det händer då och då att jag inte läser klart en deckare, säger Bo R Holmberg.

– Men ibland hittar man en kriminalroman med bra personskildringar och en bra historia som är läsvärd. Själv har jag några favoriter – jag har läst i stort sett all av Ed McBain och mycket av Ruth Randall. McBain var den förste som började skriva polisromaner, som i dag har utvecklats till den överlägset vanligaste deckargenren.

År 2002 belönades Bo R Holmberg med deckartidskriften Jurys pris Flintyxan för bästa historiska kriminalroman. Nu väljs han och författaren Christina Wahldén in som nya ledamöter i Svenska deckarakademin, grundad 1971 och med 21 ordinarie ledamöter.

– Framför allt sysslar deckarakademien med att dela ut priser. Och de har hög status; bästa svenska deckare och bästa utländska deckare.

Mellan 1999 och 2008 var Bo R Holmberg också ledamot i Svenska barnboksakademien.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Mer läsning

Annons