Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan hon berätta om sin mormor

/
  • Birgit Öberg minns besöken hos hennes mormor fru Sahlberg
  • Birgit Öbergs mamma Brita Bäcklund, mormor och morfar Jenny och Axel Sahlberg.

Birgit Öberg sa aldrig att hennes mormor var en herrgårdsfru. Mamman presenterade sig ogärna som fru Sahlbergs dotter.
I boken Sågspår är det Ådalens storhetstid och kvinnorna som tar plats.

Annons

Doften av brädgård och ljudet av ångvisslan finns kvar i Birgit Öbergs minne från Strömnässågen. Det var från tiden när hon var liten och hälsade på sin mormor på herrgården Solbacken i Strömnäs. Nu finns inte många spår kvar, herrgården är nedbrunnen och de flesta sågverken har försvunnit. Ådalen förknippas främst med protesterna i Lunde -31 och med snabb avfolkning.

– I boken ville jag skriva om de spåren som finns i historien och de som fortfarande finns kvar. Jag vill berätta om en annan tid med ett vidgat perspektiv, om ett Ådalen som blomstrade och var ledande i träproduktion i Sverige, säger Birgit Öberg.

Men att skriva och prata om Ådalen från sågverksägarnas perspektiv har tagit lång tid. När Birgit Öberg var liten och växte upp i Sollefteå berättade hon aldrig att hennes mormor bodde på en herrgård, det var något outtalat i familjen.

Det var först när bygdeforskaren Torsten Wiklander på 90-talet bjöd in till en föreläsning kring de tre sågverken Strömnäs, Knäfta och Svanö som hon förstod att något hade förändrats. Det var flera med anknytning till sågarna som kom för att lyssna och efteråt kom de fram till Birgit Öbergs mamma Brita, skakade hand och pratade om fru Sahlberg. Stämningen hade varit hjärtlig och Brita Bäcklund hade efteråt sagt att det var första gången som hon kände att hon kunde vara sig själv.

Det var då som Birgit Öberg bestämde sig för att berätta deras historia, kvinnorna och männen som byggde upp sågverken i Ådalen mellan 1850- och 1930-tal.

Innan herrgården Solbacken brann ner hade fru Sahlberg flyttat till Nänsjö gård i Sprängsviken, där finns flera möbler, tavlor och fotografier från förr. En av tavlorna föreställer Ångermanälven full av segelfartyg och mindre ångbåtar.

– Det är få som med stolthet säger att de kommer från Kramfors. I den senaste boken av Kerstin Ekman beskriver huvudkaraktären att hon inte säger var hon är född, utan att hon studerade i Härnösand.

Det har tagit lång tid att skriva boken, för det mesta har hon suttit på vintrarna och bekantat sig med olika arkiv, fotografier och minnesanteckningar.

På gården i Nänsjö samlas Birgit Öbergs syskon med familjer, även om det finns en trädgårdsmästarbostad är det hela familjen som krattar och håller området fint.

– Min dotter frågade en gång när vi jobbade var herrskapet hade tagit vägen, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons