Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrdans sätter Härnösand på kartan

/

Liten blir stor. Staden Härnösand lyfts fram som en av de orter som den katalanske koreografen Marcos Morau sätter på kartan när det på fredagskvällen var världspremiär på hans nya verk, "Härnösand".

Annons

Verket ingår i hans dekalog tillsammans med bland andra Köpenhamn och Island. Det betyder att Härnösand kommer att hamna på dansens världskarta eftersom dessa verk med största sannolikhet kommer att sättas upp världen över.

Morau, i huvudsak verksam i Barcelona, har under sitt korta besök i Härnösand försökt att hitta stadens själ. Och i mångt och mycket är ju människorna lika, med samma problem och brister, oavsett om huvudgatan heter Las Ramblas eller Nybrogatan.

Men det är ingen förskönad bild han ger av Härnösand. Här skildras småstadens småaktighet och misstänksamhet mot främlingar, men också stadens stora sport: curling. Här nämns branden och återuppbyggandet av McDonalds. Staden är mångfacetterad. Här ges också en fin bild av Härnösand även om det tycks ha regnat mycket under Moraus besök i staden. Härnösandsborna kunde känna igen sig.

Marcos Morau kallar sig själv regissör mer än koreograf. Och här har vi något mer än bara dans. En text läses upp bland annat av Lars T Johansson som en motvikt mot rörelserna på scenen. Text och rörelser hamnar i ett dialektiskt förhållande som bär framåt och skapar en bild.

Samtidigt är det dråpligt. Dans med en sop eller med ett självgående curlingklot, båda identiska i utseende med de som används på tävlingsbanan, ger också en ny dimension.

Marcos Morau har genom att använda Zarah Leanders röst och framför allt upplästa texter gjort verket till något mer än bara dans och närmat sig både teater och film. En utveckling som jag måste erkänna känns väldigt fint och som med rätta fick stående ovationer.

Texten ger en ytterligare dimension och när dansarna dansar i tröjor med svenska regissörers namn på baksidan, bland andra Roy Andersson, Vilgot Sjöman, Lucas Moodysson och Ingemar Bergman, tydliggörs hans inspiration från filmens värld.

Föreställningen har genom de tillagda momenten en extra nerv och uttryck. Verket är koreograferat i samarbete med Norrdans dansare där hela kompaniet medverkar i föreställningen. Dansarna, som till stor del improviserat fram sina rörelser, visar att Norrdans är ett danskompani i yppersta världsklass.

Programmet "Glesbygdsliv" på fredag kväll innehöll också de två verken "Most of the day I´m out" och "Mechanical Trio in a hot Country" av det israeliska koreografparet Yossi Berg och Oded Graf. Här framställs kontraster som glädje och sorg, hopp och förtvivlan. Ibland är rörelserna mycket snabba och ställer extrema krav på dansarna. De tre dansarna Stacey Aung, David Nondorf Javier Perez flyger minst lika fint som baletten i Svansjön och förflyttningarna i känslor mellan de tre får publiken att tänka till. Samtidigt gör dansarna mycket snabba rörelser som skulle kunna sluta i svåra skador om de hade misslyckats. De visar också den stora skickligheten hos dansarna.

"Most of the day I´m out" börjar med att de två dansarna Fanny Barrouquére och Tony Fitzgibbons som kommit till Norrdans från Skottland tar av sig skorna. Och även här handlar det om mycket snabba rörelser som överraskar och ibland också får oss i publiken att tänka till och dra på smilbanden.

Båda koreografierna startar helt utan musik, det är dansarnas rörelser och deras skratt eller gråt som hörs på scenen. Detta gör föreställningen än mer intensiv för åskådarna. Och när sedan ljudet kommer överväldigas vi.

Sammanfattningsvis har Norrdans återigen presenterat tre mycket bra koreografier. Dansare i världsklass lockar koreografer i världsklass. Något som norra Sverige kan vara mycket tacksamma för.

***

"Härnösand"

Koreografi Marcos Morau & La Veronal

Ljus: Mårten K. Axelsson

Dansare: Stacey Aung, Fanny Barrouquére, César Garicia, Toby Fitzgibbons, Anna Jirmanova, David Nondorf, Javier Perez, Leila Verlinden

"Most of the Day I´m Out"

Koreografi Yossi Berg & Oded Graf Ljus Mårten K. Axelsson: Musik P J Harvey

Dansare: Fanny Barrouquère, Toby Fitzgibbons

"Mechanical Trio in a Hot Country"

Koreografi Yossi Berg & Oded Graf

Ljus: Mårten K. Axelsson Musik John Cage och John Fahey

Dansare: Stacey Aung, David Nondorf, Javier Perez

Härnösands Teater fredag kväll.

Glesbygdsliv dansas på Folkan i Örnsköldsvik den 22 oktober och på Hullsta Gård i Sollefteå den 24 oktober. "Härnösand" dansas också i en skolföreställning på måndag på Härnösands teater och på Folkan i Örnsköldsvik den 23 oktober.

Mer läsning

Annons