Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NMD vill ha ökat turné-bidrag

Annons
NMD vill ha ökat turné-bidrag

År 2001 har inneburit ett omfattande turnerande för institutionerna i NMD, Norrlands Musik och Dansteater där bland annat Norrdans i Härnösand ingår.

86 föreställningar har getts på 19 orter i de fyra nordligaste länen. Cirka hälften av föreställningarna har varit för barn och ungdomar.

NMD samlar fyra fasta ensembler i Norrland: Piteå Kammaropera, Norrlandsoperan, Norrdans och musikteaterensemblen NMDz i Jämtland.

Det rör sig om sju produktioner som turnerar inom NMD- området. Från Piteå Kammaropera "Lidandet enligt Matteus", från Norrlandsoperan "Don Carlos", från NorrDans "Peer Pressure", "KAI...eller nå sånt" och "Ordinary events" samt från NMDz "Amahl och de nattliga gästerna" och "Pinocchio".

De orter som har haft de flesta föreställningarna är Piteå, Umeå, Östersund och Sundsvall. Bland övriga orter som har haft besök av NMD föreställningar finns Härnösand, Sollefteå, Kramfors, Örnsköldsvik och Strömsund.

NMD får statligt turnébidrag med 8,9 miljoner kronor som fördelas som turnébidrag till ensemblerna. Norrdans fick största turnébidraget med drygt 2, 6 miljoner kronor i turnébidrag.

För 2002 har styrelsen för NMD ansökt om 12 miljoner kronor i statligt turnébidrag.

- Vi söker mer pengar bl a av den anledningen att vi hade behövt 10,7 miljoner kr för att fullt ut kunna kompensera institutionerna redan för detta års turnéverksamhet, säger ordförande Georg Andersson. Nästa år förväntar vi oss ett ännu mer omfattande utbyte, tillägger han.

Statens Kulturråd beslutar om 2002 års statsbidrag den 7 december.

Mer läsning

Annons