Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk för digital konst

Annons
Nätverk för digital konst

I torsdags grundades Spectra, det nya nätverket i länet för digital media, i Härnösand i samband med att Länsmuseet Västernorrland öppnade sitt visningsrum för konstkortfilm och digitala produktioner.

Rummet har i och för sig funnits tidigare men får nu en mer uttalad funktion som skyltfönster för film och digitala konstnärliga produktioner. Projektet Beeoff har sedan en tid tillbaka sänt digital konst i realtid - kameror i Stockholms kulturhus fångar bilder som bearbetas automatiskt och överförs med ljusets hastighet till Härnösand - och i går var det också smygpremiär på Härnösands kulturföretag Paradisos kortfilmstidskrift i dvd-format, Nya Svenska filmvågen.

- Med sponsorer och stöd från Svenska filminstitutet kan vi dela ut dvd-skivan till alla besökare på öppningsfilmen vid Göteborgs Filmfestival, berättar David Pettersson från Paradiso.

Det första numret av "kulturtidskriften" Nya svenska filmvågen innehåller kortfilmer och dokumentärfilmer från Novemberfestivalen 1996-2000, SM i kortfilm, filmer som också finns i Paradisos snabbt växande arkiv över svensk kortfilm. Det låter lite märkligt att svensk kortfilm faktiskt har sin knutpunkt i Härnösand men så är det. I första numret av Nya svenska filmvågen. "På bara ett år har filmsajten www.paradiso.se utvecklats till en av de mest tongivande hemsidorna på nätet där unga (oetablerade) filmare kan presentera och visa ny svensk kortfilm" skriver Åsa Kleveland, VD i Svenska Filminstitutet, i ett förord i första numret.

Vad kan då nätverket Spectra, där Paradiso självklart ingår, åstadkomma?

- Konstnärskåren i länet är så liten att dom inte kan bygga upp så mycket själva men i ett nätverk med institutioner och företag kan man hitta samarbetsformer och utvecklingsmöjligheter inom detta otroligt snabbt expanderande konstområde med den digitala bilden, säger länskonstnär Mats de Vahl.

Powerhouse i Kramfors, Film i Västernorrland, Ung film i Sundsvall, Technicus i Härnösand och KKV i Härnösand är några medlemmar i nätverket.

Lars Landström

Mer läsning

Annons