Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturmotiv i olja på Sollefteå museum

/
  • Målningarna på utställningen är från de senaste tre åren. Sedan Kent Royson Karlsson flyttade till Nordingrå har han varit konstnär på heltid.

Just nu ställer Kent Royson Karlsson ut sina tavlor på Sollefteå museum.
Naturmotiv från Höga kusten dominerar.

Annons

I lördags var det vernissage på Sollefteå museum. Kent Royson Karlssons utställning "Konstnären i landskapet – en liten utställning med storslagna vyer" hänger till och med mitten av november.

Kent Royson Karlsson är ursprungligen från Stockholm, men är bosatt i Mjällom sedan ett par år tillbaka. Och det märks i hans konst. Motiv från Höga kusten står i centrum, tillsammans med en målning från Nämforsen.

– Jag inspireras av landskapet vid kusten. Ljuset och årstidernas växlingar fascinerar mig, säger han.

Målningarna är gjorda i olja. En tavla gjord med hjälp av collografi, eller limtryck som det också kallas, sticker dock ut.

– Jag har med den för att bryta av lite, annars föredrar jag den traditionella stilen.

Kent Royson Karlsson säger att några av hans förebilder är Helmer Osslund, Ernst Josephson och Prins Eugen.

– Det finns mycket fin modern konst också, men ofta är det så mycket ytterligheter. Det gamla traditionella måleriet håller tyvärr på att falla bort, jag vill gärna lyfta fram det.

På den lilla utställningen på Sollefteå museum finns bland annat en serie tavlor han kallar för 360 grader runt Storberget, och även ett par marinmålningar.

– Pappa var marinmålare, här använder jag målarkniv i en annan teknik. Det blir en annan struktur och ett annat tempo.

Kent Royson Karlsson har tidigare ställt ut i bland annat Spanien och Frankrike och har nu också planer på en utställning i Minnesota, USA. En av målningarna som just nu hänger på Sollefteå museum är reserverad för ingen mindre än kung Carl Gustaf.

– Det känns väldigt bra att få ställa ut här i Sollefteå, som sagt är ju Osslund en favorit och då känns det lite speciellt att få vara här.

Mer läsning

Annons