Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Churchill sa nej till Hitler fred

Annons
När Churchill sa nej till Hitler fred

Böcker

Churchills ödesstund

Fem dagar i London maj 1940

John Lukacs

Prisma

John Lukacs är ett mycket renommerat namn när det gäller historia i allmänhet och Andra världskriget i synnerhet.

Här klarlägger han utsikterna för hur Andra världskriget skulle ha kunnat tagit slut redan i maj 1940.

Faktum är, att det på fullaste allvar diskuterades ett sådant scenario i det brittiska krigskabinettet. Och då handlade det inte om en fred med engelska förtecken, utan en fred överhuvudtaget.

Tyskarna stormade fram genom Holland, Belgien och Frankrike. Britterna råkade ut för ett generande nederlag i Dunkerque, även om man på ett heroiskt sätt lyckades rädda större delen av sin styrka hem över Engelska kanalen.

Samtidigt kommer det alltid att vara stora frågetecken kring Hitlers taktik. Varför stoppade han upp sina trupper när han hade britterna som i en liten ask? Fanns det i hans tankar planer på en fredsinvit? Han hade i det läget alla trumf på hand och skulle i så fall kanske slippa ett framtida tvåfrontskrig.

Engelske utrikesministern lord Halifax var en av många som ville att man skulle försöka förhandla till sig bästa möjliga fredsvillkor med tanke på den prekära situationen.

Winston Churchill hade bara varit premiärminister i 14 dagar, och var heller inte älskad av alla - tvärtom. Trots att hans position var svag satte han allt på ett kort och stod på sig. Inga fredsförhandlingar överhuvudtaget, och sakta men säkert fick han fler och fler med sig och snart även allmänheten.

Kampen mot nazisterna kunde fortsätta, och tur var nog det. Hur detta nervkittlande spel utvecklade sig klargör John Lukacs på ett utmärkt sätt.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons