Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mustig Nesser i sent 60-tal

Annons
Mustig Nesser i sent 60-tal

Böcker

Roman

Håkan Nesser

"och Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla"

Bonniers Förlag

Ca-pris: 265 kronor

När Håkan Nesser lämnar kriminalkommissarie Van Veeterens värld för att istället ägna sig åt sitt alter ego Mauritz blir det genast mycket intressantare. "Och Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla" är en naturlig fortsättning på hans förra roman "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö". Det är en tät och mustig 60-talsskildring skriven i jagform och kryddad med en kriminalhistoria.

Mauritz är sjutton, sommarjobbar på torvmossen utanför Kumla och skriver poesi hemma i pojkrummet. Det är sommaren 67. "A whiter shade of pale" och John Lennons "Working class hero" hörs på Radio Luxemburg. De surt förvärvade slantarna läggs på skivor, piptobak och cafébesök. Ibland blir det en runda på minigolfbanan.

Myggorna surrar, bromsen sticks, det är varma somrar och framtidstron finns. Pappan jobbar på lokaltidningen, mamma jobbar skift. Det mustiga språket och bilderna av folkhemsidyllen kunde ha varit hämtade från Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula". Vi känner igen popmusiken och de vuxnas förfäran över det nya modet och det långa, ovårdade håret. Håkan Nesser är en utomordentlig berättare och äger, precis som Niemi, förmågan att driva handlingen framåt.

Mauritz gör tappra försök att kliva in i vuxenlivet. Kroppen förändras och intresset för det motsatta könet väcks. Det stramar i byxan och den osäkre tonåringen gör tafatta försök att fånga sin hemliga kärlek. Men det är inte enbart kärlekens sommar. Avgörande och gåtfulla saker händer i den lilla staden på Närkeslätten.

Folkhemsidyllen får sig en ordentlig törn när grannen blir halshuggen. Till råga på allt är det pappan till den stora kärleken... Och det är just här som Nessers roman växer och blir svårt att lägga ifrån sig. Intrigen tätnar och bokens personer blir än mer levande. Först i nutid får gåtan sin lösning.

Håkan Nesser har inte bara fångat det sena sextiotalets tidsanda på pricken, han har också skapat en tät och spännande kriminalhistoria.

Ulf Westman

Mer läsning

Annons