Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiksällskapet och Kulturskolans yngsta i härlig samverkan

/
  • Kulturskolans yngsta stråkelever samlas i ensemblen Mikroberna.
  • Örnsköldsviks Musiksällskap och Kulturskolans yngsta körsångare i härlig samverkan inför fullsatt hus på EFS-kyrkan i Örnsköldsvik i söndags.

Konsertsäsongen 2013-14 inleddes redan för några veckor sedan med kammarmusik, men i söndags var det dags för huvudarrangerande Örnsköldsviks Musiksällskap med unga musikantiska gäster att själv stå för musiken.

Annons

Den under många år invanda spelscenen på Nolan har som bekant blivit indisponibel av byggnadstekniska skäl, och nu fick EFS-kyrkan i centrala Örnsköldsvik utgöra konsertsal istället. En fullgod lösning i ett pressat läge för arrangörerna, och av kommentarer från musikerna också en akustiskt tilltalande lokal att spela i. Konserten drog i det närmaste fullt hus, varav en stor del var härligt glada och spontana barn, kanske till och med förstagångsbesökare på konsert.

Vid sidan av Musiksällskapet var Kulturskolans yngsta stråkelever i gruppen Mikroberna med sin ledare Anna Risberg samt två av Kulturskolans barnkörer med, Körlek under ledning av Cecilia Grönfeldt och Sånglust under Elin Sydhages ledning. Lekfull och inspirerande i rollen som programvärd och historieberättare under konserten var Cecilia Grönfeldt, som med sina pigga små assistenter förde handlingen framåt när vi fick hälsa på i Grevens och Grevinnans slott, där förberedelserna för bröllopet mellan Figaro och Susanna skall äga rum.

Den musikaliska inramningen inleddes av Musiksällskapet med ett spänstigt framförande av ouvertyren till Figaros Bröllop av Mozart, följd av den härliga Drottningholmsmusiken av Johan Helmich Roman. På dirigentpulten denna färgsprakande höstdag stod gästande David Wahlén, professionell dragspelare tillika dirigent utbildad såväl vid Sibeliusakademin i Helsingfors som vid musikhögskolan i Piteå. Till sin hjälp med orkester- och barnkörsarrangemang av flera barnvisor för konsertens tema och genomförande svarade en grupp elever från kompositionsutbildningen vid Framnäs Folkhögskola.

För Musiksällskapet fortsatte kvällens orkestrala utmaningar med Kejsarvalsen av Johann Strauss, första satsen ur Beethovens Symfoni nr 5, Ödessymfonin kallad, den vackra epilogen ur En Vintersaga av Lars-Erik Lasson och allra sist Radetsky-Marsch, då med samma handklapp från publikhåll som levereras inför en hel värld när Wiener Philharmoniker varje nyårsdag spelar upp från blomstersmyckade Musikverein i Wien.

Nästa veckas fredag är det konsert igen, då med Nordiska Kammarorkestern Sundsvall, dirigenten Johannes Gustavsson och norska violinsolisten Guro Kleven Hagen på Pingstkyrkans scen i Örnsköldsvik.

Greger Jacobsson

Mer läsning

Annons