Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med svamparnas skönhet

Annons
Möte med svamparnas skönhet

Konst

Svamp i konsten

Liza Johansson, collage och akvarell

Elisabeth Karlsson, akvarell och gouache

Hans Marklund, foto

Stig Norell, foto

Sambiblioteket. Utställningen öppnade i går och pågår till den 30 april.Det finns uppåt 10 000 svamparter i Sverige. De flesta är mikrosvampar, knappt synliga för ögat, men runt 4 000 arter är möjliga att se. Och fotografera. Sveriges kanske främste svampfotograf, Hans Marklund i Härnösand, har under sina 23-30 år som svampfotograf fångat runt 2 000 arter med sin kamera.

Hans Marklunds fotografier är ofta mer än bara det dokumenterande. Han experimenterar med fotografierna, komponerar konstverk med dubbel-och trippelkopierade svampfotografier. Den nya utställningen Svamp i konsten på Sambiblioteket i Härnösand visar hur hur gärna svampar lånar sig till konstnärlig återgivning. Från Liza Johanssons collage med papper tillverkat av svampfibrer till Elisabeth Karlssons målningar i gouache och akvarell av svampar. Och svampkonsulenten Stig Norell i Härnösand som fotograferar svampar och gör det med en lyster och pregnans som närmar sig mästaren Hans Marklunds.

- Det var han som fick mig att börja fotografera svampar. För mig är fotograferandet möjligheten att visa svamparnas skönhet för andra, säger Stig Norell som även är ordförande i Härnösands Svampklubb och sett hur intresset för att fotografera svamp bara ökar.

Det finns mycket vackert i naturen men med undantag för blommor knappast något med samma variationsrikedom som svamp. Gullpigg, Lysticka, Ekriska, Flåhätta, Grovticka, Rimskivling. Namnen är många, ofta vackra och poetiska i sig.

Hans Marklund har som sagt många svamparter kvar att fotografera men han tycker ändå inte att något fattas i hans Nya svampboken, ett av de främsta standardverken om svampar. Boken kom ut första gången 1996 och en ny reviderad upplaga kommer ut i sommar.

I Utställningen på Sambiblioteket visar han också några inscannade och inkjetprintade kopior gjorda av makulatur i samband med tryckning av svampböcker. Bilder som tar steget fullt ut till abstrakta konstverk.

- Helt opretentiöst men jag tycker ändå de var roliga att visa upp, säger Hans Marklund.

För dem som minns Cortinariuskongressen i Härnösand för några år sedan blir det ett trevligt återseende att få se Elisabeth Karlsson från Piteås akvareller och gouacher. På kongressen satt hon och arbetade bredvid världens kanske främste svampmålare, tysken Erhard Ludwig.

- Hon var jättenervös men han sa faktiskt att det var han som hade lärt sig av henne, minns Stig Norell.

Utställningen Svampen i konsten hänger till den 30 april.

Lars Landström

Mer läsning

Annons