Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Klingström och Ulrika Bodén till Allsång på Murberget

Annons
Mats Klingström och Ulrika Bodén till Allsång på Murberget

Murberget är Norrlands Skansen och i sommar fattas inte allsången heller. Allsång på Murberget bjuder i sommar på två allsångskvällar med Lars T Johansson som Murbergets motsvarighet till Lasse Berghagen. Mats Klingström och Ulrika Bodén är gästartister varsin allsångskväll.

- Allsång har väl blivit lite misshandlat som begrepp men här kommer vi inte att sjunga de allra vanligaste sångerna, säger Lars T Johansson som dock skyndar sig att tillägga att Calle Schewens Vals finns med.

Att Länsmuseet Västernorrland samarbetar med Musik i Västernorrland och Härnösands Turism kring allsångerna innebär också att själva friluftsmuseet får en viktig roll i sammanhanget. På Skansen är det konstiga djur som visas upp på scenen. På Murberget blir det "konstiga" föremål.

Allsång på Murberget har också en naturlig koppling till länsmuseets tradition som värnare av norrländsk folkmusik. Folkmusikforskaren K P Leffler var ju faktiskt anställd som folkmusikkonsulent vid förra seklets början och museet har ett stort arkiv med låtar.

- Allsång har däremot inte så gamla anor. Allsångspremiären i Sverige skedde faktiskt så sent som 1927 när Ernst Rolf ledde allsång inför en landskamp på Stockholms Stadion, berättar Inger Stenman från länsmuseet.

Kanske Allsång på Murberget är närmare besläktat med Skule visfestival än Allsång på Skansen. Lars T Johansson, som varit med hela tiden i Skule och lett 18 festivaler, ser Skule som ett bevis för att visan och det lite mer seriösa tilltalet uppskattas av publiken.

Men Lars T Johansson älskar också en bra schlager och den första (men inte sista?) säsongen med allsång på Murberget vill han hylla den svenska schlagerns kanske största namn, dessutom ett namn från länet.

- Gullan Bergstrand. Det vill säga Kai Gullmar från Sundsvall som var en av de allra mest flitiga låtskrivarna i Sverige på 40-50-talet.

Härnösands Turisms Börje Nordgaard sticker inte heller under stol med att Allsång på Skansen är en förebild.

Taube, Cornelis, Mats Paulsson är andra namn bland kompositörerna av allsångsmelodierna.

Mats Klingström är vissångaren som tolkat många av den svenska visans stora namn men han tolkar även en artist som Leonard Cohen, kanske mindre tänkbar i allsångssammanhang. Ulrika Bodén är folkmusiksångerskan från Helgum som hyllades för cd:n Vålje å vrake, visor på ångermanländska, som torde vara de senaste årens mest uppmärksammade svenska folkmusikskiva.

Björn Hedström fungerar som kapellmästare och datum för allsångskvällarna blir 27 juni och 1 augusti (torsdagar). Vid händelse av regn flyttar allsången in i länsmuseets aula.

Lars Landström

Mer läsning

Annons