Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Jonsson är en riktigt stor serieberättare

Annons
Mats Jonsson är en riktigt stor serieberättare

Böcker

Seriealbum

Mats Jonsson

Hey Princess

Galago förlag

"Kramfors taffligt tecknade svar på Woody Allen" skrev Dagens Nyheter om Mats Jonssons förra seriealbum Unga Norrlänningar.

Ordet "taffligt" föll väl också mig i tankarna när jag läste Unga Norrlänningar men mitt kvardröjande intryck av Unga Norrlänningar är ändå att Mats Jonssons teckningsstil inte kan avfärdas så lätt. Han stil är snarare helt anpassad till de hänsynslöst självbiografiska berättelserna. Det som gör Mats Jonsson till en riktigt stor svensk serieberättare är just frånvaron av en glassigt strömlinjeformad stil. Det är ju det som är felet med mycket av den seriekonst som kommer från länder som Frankrike, Belgien, Italien och Spanien. Formen tar över innehållet.

Unga Norrlänningar handlade om Mats Jonssons tidiga ungdomsår i Bollstabruk och den senare skolgången i Kramfors, på Gudmundråskolan och Ådalsskolan. Med nya albumet Hey Princess har han lämnat Kramfors och kommit in på Journalisthögskolan i Sundsvall. Han upplever sitt första grovhångel och den finnige ynglingen, han ritar sig så, börjar uppleva vissa odiskutabla framgångar på det erotiska området. När han sedan hamnar i Stockholm blir han mer en aktör mitt i smeten men han fortsätter att se sig själv som den fumlige och nervöst bortkomne Kramforskillen.

Kramfors är på något sätt alltid närvarande som en balanspunkt. Kramfors är metaforen för Småstaden, ursprunget, och vilken läsare som helst, från Trelleborg eller Pajala, kan känna igen sig. Man är inte cool i storstaden. Försöker man vara cool blir man bara ännu mindre cool.

I en intervju med Mats Jonsson på kultursidan för någon vecka sedan berättade han om planen att skildra hela sitt liv från starten i Ådalen och framåt. Det är bara att se fram emot Mats Jonssons fortsatta seriespaningar efter den tid som flytt.

Lars Landström

Mer läsning

Annons