Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Hamberg får fint litterärt pris

/

Ullångersförfattaren Maria Hamberg får Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2012 på 125 000 kronor.

Annons

– Det känns väldigt hedersamt. Jag hade inte tänkt en tanke på priset, eftersom jag inte gett ut någon roman i år kändes det inte alls aktuellt för mig, säger Maria Hamberg som vetat i några dagar att hon skulle få det litterära pris som LO instiftade i samband med författaren Ivar Lo-Johanssons 85-årsdag.

Det blir också extra stort för Maria Hamberg som är något av kännare av just Ivar Lo-Johanssons författarskap.

– Jag har läst allt han skrivit, till och med "Jag tvivlar på idrotten", ett litet häfte som han skrev mot idrottsrörelsen och som knappast är läst av särskilt många människor.

Maria Hamberg är dock ingen okritisk läsare av Ivar Lo-Johansson.

– Jag håller inte alls med honom i allt som han skrev. Men han hade en passion, han kunde vara ganska pratig långa stycken men så kom det...

Hennes favoritverk av Ivar Lo-Johansson är nog den senare självbiografin - han var unik författare som skrev sina självbiografier i flera band två gånger om.

– Pubertet är nog den bästa. Men även Geniet, den gamla självbiografin, är mycket tänkvärd. Han fick mycket kritik för den, blev mobbad närmast.

Maria Hamberg är en av få författare idag som kan kallas proletärförfattare. Hon arbetade i många år inom den svenska industrin. Bland annat 10 år på Scania i Södertälje, innan hon lämnade industrin och flyttade tillbaka till Ångermanland. Hon och hennes make bor sedan några år i Ullånger. Maria Hamberg är ursprungligen från Docksta. Hon gick gymnasiet i Örnsköldsvik. Hon har arbetat i ungefär 30 år i olika industrijobb på golvet.

– Att jag skrev min senaste roman Bilfabriken hade helt att göra med mina erfarenheter från Scania. Ja, det var redan då tankarna på den romanen, alla upplevelser på golvet som gjorde att jag blev författare.

Maria Hamberg är ett bekant namn för kultursidans läsare. Hon skriver återkommande recensioner och böcker och konserter. Hon medverkar också som kritiker på flera andra svenska tidningar, framför allt på Helsingborgs Dagblad.

– De här pengarna gör att trycket lättar för mig. Det blir "skrivpengar" och jag behöver inte jaga inkomster för att överleva det här året.

Men visst kommer kultursidans läsare att få läsa dig även i fortsättningen?

– Om kulturredaktören vill så, ha-ha.

Maria Hamberg blev svårt sjuk förra året och behandlades på neurologen i Umeå. Hon är helt friskskriven idag.

Maria Hamberg, född 1954, debuterade 2002 med novellsamlingen På väg till natten som följdes av novellsamlingen Någon gjorde hålen. Hennes första roman, Greklandssommaren, kom ut 2008. Hennes senaste roman, Drömfabriken, utkom 2010.

Mer läsning

Annons