Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man blir glad av Thages konst

Annons
Man blir glad av Thages konst

Konst

Olja, akvarell, teckningar

Thage Nordholm

Härnösands Konsthall. Utställningen pågår till 24 augusti.Man kan analysera Thage Nordholms storhet som konstnär och fundera över hans färg - och formspråk men man kan också lämna alla analyserna åt sidan och bara konstatera, man blir glad av Thage Nordholms konst.

Nordingrås store konstnärlige skildrare Thage Nordholm gick bort 1990 men är fortfarande märkvärdigt levande genom sin konst. Det märker man när Härnösands Konsthall nu har den goda smaken att bjuda sommarpubliken på en riktigt stor Thage Nordholm-utställning. Thage Nordholm var var både folkkär och kritikerhyllad. Eller som Torgny Åström berättar i en liten essä tryckt till utställningen:

"Var jag politiskt hör hemma hoppas jag framgår, utan att det skall behövas pekpinnar sa han och berättade om hur han mötte en självklar förståelse i sin omgivning, som när några sågverksarbetare erbjöd sig att flytta en hel brädstapel för att han skulle se motivet bättre. Då visste han".

Härnösands Konsthall har lånat in verk från hela landet och satsat mycket tid och energi på att ge en så bred och intressant bild av konstnären Thage Nordholm som möjligt.

- Och det hade inte varit möjligt utan den fantastiska hjälpen från Margareta Nordholm, Thages änka, säger konsthallschefen Kjerstin Schenell.

Det blev en rolig men svår uppgift att ur ett mycket stort tillgängligt material - Konsthallen lånade in betydligt mer än det fanns väggar till - välja ut bilder som harmonierade och "trivdes tillsammans".

Det har blivit en hel del äldre bilder, med startpunkt i det suveräna självporträttet i blyerts från 1958, som ställda bredvid de berömda sena Nordingråmålningarna, både olja och akvarell, bildar en utvecklingslinje. Från de kraftfulla penseldragen, så starkt påverkade av vännen och konstnärskollegan Inge Schiöler, fram till det helt befriade impressionistiska måleri som är så självklart att man bara kan le och stamma "vad bra, vad otroligt bra!".

Härnösand sägs i reklamsammanhang vara porten till Höga kusten och det får man väl tro på, nu när Härnösands Konsthall blir först med en stor postum Thage Nordholm-utställning.

- Och jag har inte uppfattat att Kramfors är det minsta sura, tvärtom har kommunen varit mycket hjälpsam och lånat ut verk, säger Kjerstin Schenell.

I det Kramfors där Thage Nordholm föddes och växte upp är ju dessutom Gudmundrå församlingshem något av ett permanent Thage Nordholm-museum. Mången besökare har häpnat över de stora oljor som Thage smyckade församlingshemmet med i början av 80-talet.

Här i Härnösands konsthall finns också finesssen att kunna ställa Thage Nordholm mot valda delar i den Qvistska samlingen. I Fridell-samlingen sneglar självporträttet av Axel Fridell mot självporträttet av Thage Nordholm i rummet bredvid. Visst är de samma andas barn. Längre in i rummet hänger X:ets Ådalens liljor och Otte Skölds La petite élégante. Thage Nordholm var elev till Otte Sköld och senare till X:et på Konsthögskolan.

Allra mest raffinerat blir det när man ser Raoul Dufys gröna målning från Normandie. Två lador och en glänta, mycket grönt. Målningen talar som till en nära vän med Thage Nordholms gröna akvareller från Nordingrå.

I utställningen finns också en monter med några av Thages skissböcker, liksom hans akvarellmålarlåda, som han lämnade den när han lade ner penseln för gott 1990. Sista verket blev den jättestora akvarellen till Bollsta Folkets hus, som han signerade med sina allra sista krafter.

Helmer Osslund och Thage Nordholm, det var Våra Stora målare. Visst är det märkligt härligt att Osslund just nu hyllas med en stor utställning i Majoren i Sollefteå och Thage Nordholm precis samtidigt hyllas med en stor utställning i Härnösands Konsthall.

Lars Landström

Mer läsning

Annons