Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måleri i stillhetens landskap

Annons
Måleri i stillhetens landskap

Konst

Målningar

Isabella Båsk

Målningar

Anneli Furmark

Härnösands Konsthall. Utställningarna har vernissage i dag och pågår till 16 mars.Isabella Båsk besökte Härnösands konsthall för några år sedan och kände, här vill jag ställa ut!

Nu presenterar hon sig för härnösandspubliken med en utställning som är mycket välhängd och låter lokalens eget liv samexistera med konsten. Hela ytor är fria, som andningshål. Något som också stämmer med hennes konst.

Det tema hon arbetar med är portar, i metaforisk betydelse som gränser, övergångar mellan olika tillstånd. En fortsättning på det tematiska måleri hon arbetade med för några år sedan när hon gjorde den stora målningen Samtal med Gud om sönderfallen identitet till en uppmärksammad utställning i Göteborgs Domkyrka. Den målningen finns med även i Härnösand. En fascinerande målning som fått ett eget utrymme, lite vid sidan av de andra målningarna.

Isabella Båsks måleri är expressivt och med tydliga uttrycksbehov men kanske beklagar man att en ordinarie publik inte har tillgång till hennes egen guidning, som undertecknad hade. En målning som Flod, där man egentligen bara förnimmer en båt och en flod, vill berätta om flykt. Flyktingar smugglas över floder, i båt. I andra målningar finns referenser till hennes morföräldrars rysk-ortodoxa tro. Hon säger sig inte vara religiös själv men snart sagt alla hennes målningar uttrycker ändå en andlig dimension och en nyfikenhet på vad som finns här, och vad som finns där, där där vi inte kan se.

Isabella Båsk har en liten anknytning till Härnösand där hennes far en gång drev försäljning av Mercedesbilar. Hon är född i Umeå och uppvuxen i Sundsvall och bosatt i Göteborg.

Anneli Furmark ställer även hon ut målningar, i Galleriet. Hon är ursprungligen från Luleå vilket förklarar att hennes två allra starkaste målningar är stadsmålningar från Luleå. Tysta, folktomma målningar med en sällsam intensitet. Tanken går till Edward Hopper. Det är riktigt, riktigt bra. Hon når liknande höjder med målningar som Dykare, Panic Beach och diptyken Make av Living.

Man kan inte förstå att det är samma konstnär som målat den triviala Tonårsöar. Eller har man missat något? Anneli Furmark är inte helt lätt att få sikte på och det är väl som det ska vara på en spännande konstutställning.

Lars Landström

Mer läsning

Annons