Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig körkonsert med Ståbi

Annons
Mäktig körkonsert med Ståbi

Konsert

Det brinner en eld

Estetiska programmet och Kersti Ståbi.

Härnösands Domkyrka i fredags kväll.

Den körkonsert som Kersti Ståbi bjöd på, på fredagskvällen, tillsammans med lärare och elever vid estetiska programmet i Härnösand blev en mycket mäktig upplevelse.

Här jobbade man inte bara med rösterna. Mörker och ljus hade stor betydelse för upplevelsen. Och ett rött filter ändrade då och då helt och hållet på karaktären på Domkyrkan.

Men framför allt var det ändå rösterna, ljuden, sången som totalt uppfyllde domkyrkan. Publiken satt många gånger andäktigt och lyssnade medan antingen Kersti Ståbi sjöng själv eller tog hjälp av sin mäktiga kör. En kör som visade att den inte bara kunde sjunga. Nej dansen var också en viktig ingrediens.

"Det brinner en eld" hette programmet och det brann verkligen. Både bokstavligt och bildligt när 24-åriga Kersti Ståbi visade prov på drillningar och kulningar som förde oss bakåt till fäbodarnas tid.

Programmet var rikt dominerat av svensk folkmusik. Men det fanns också inslag av afrikansk musik. Och allt framfördes a´ capella. Men i vissa sångnummer framför allt bland afrikanska trummorna fanns det med en eldande trumma som skapade ett pockande tempo i musiken och dansen.

Och andades genuinitet. Vem kunde tro att någon skulle sjunga "Vem ska krypa under fällen med vackra Kärsti från Färila" i Domkyrkan.

Texterna fokuserade på kärleken, både den kyska och den kroppsliga. Och i visst finns blomsterspråket i vissa texter. Ett språk som nöjaktigt döljer texternas egentliga innehåll.

- Vacker poesi sprider sig från hjärta till hjärta, sa Kersti Ståbi.

Hon som själv gått på estetiska programmet i Härnösand kunde vid denna konsert visa vad eleverna och även lärarna kan. De behärskar sin folkmusik. Estetiska programmet är bra. Det tycker både Kersti Ståbi och den stora publik som på fredagskvällen valde att gå i domkyrkan. Ett val som de knappast ångrar.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons