Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjuret "naturligtVis"

Annons
Lodjuret "naturligtVis"

Utställning

NaturligtVis

Naturfotografier av Kjell Ljungström

Länsmuseet Västernorrland. Utställningen har vernissage på lördag.Fotografen Kjell Ljungström från Härnösand blev 1997 vald till BBC Wildlife Photographer of the Year. Det var en bild av ett lodjur som gav honom det prestigefulla priset i världens största naturfototävling. Kjell Ljungströms unika bilder av lodjur i det fria står nu också i centrum i Länsmuseet Västernorrlands stora Kjell Ljungström-utställning "naturligtVis", som öppnar på lördag.

Kjell Ljungström gick bort för två år sedan och utställningen kan också ses som en minnesutställning över denne skicklige fotografiske skildrare av djur och natur i framför allt Härnösand och Höga kusten.

Utställningen har kommit till med stor hjälp från Kjell Ljungströms änka Carina, som ställt hans stora diabildsarkiv till förfogande.

- Kjell var otroligt naturintresserad och hade ett brinnande intresse för att fotografer djur och natur, berättar utställningsproducenten Måna Nilsson som tillsammans med länsmuseets fotograf Björn Grankvist valt ut fotografierna till den stora utställningen.

Att Kjell Ljungström alltid fotograferade med diabildfilm har gett utställningen en innovativ utformning. Stora diabilder projiceras på väggarna samtidigt som papperskopierade bilder monterats i hörnen, direktbelysta av spotlight-lampor. På detta sätt uppstår en samhörighet mellan bilden av räven, älgen, lodjuret och den miljö som djuret vistas i.

Kjell Ljungström var lärare men ägnade mycket av sin fritid åt naturfotografering. Det låg mycket kunskap och hårt arbete bakom de bästa bilderna. Bilderna som gav Kjell Ljungström världsrykte som fotograf var förstås lodjursbilderna. Sedan 1994 bedriver SLU och Grimsö forskningsstation ett lodjursprojekt och Kjell Ljungström fick erbjudande av forskningsledaren Henrik Andrén att följa med som fotograf på ett uppdrag. Tack vare sändaren på honan gick det att hitta hennes boplats med de nästan nyfödda ungarna och under de cirka 10 minuter som honan var borta kunde Kjell Ljungström som förste fotograf i världen fotografera lodjursungar i vilt tillstånd. Hans bilder återgavs sedan i ett stort reportage i den stora engelska naturtidskriften BBC Wildlife. Inklusive hans egen text, skriven på engelska av honom själv.

Han var fascinerad av kattdjur, berättade han i en intervju som undertecknad gjorde 1998 i Nya Norrland. Allra mest då av lodjuret förstås. Det hemlighetsfulla och skygga djuret som vi vet så märkligt lite om.

Hans fotografiska landskap var Höga kusten och han var mycket bred och mångsidig som naturfotograf, vilket utställningen ger många prov på. I utställningen finns också fotografier tagna på vilda djur i hägn och de finns med för att man ska förstå hur en naturfotograf jobbar. Bilderna tagna på djur i hägn är som motsvarigheter till konstnärens kroki-teckningar. Ett sätt att öva sig i att se på djuret, få upp känslan för djuret. Det är för övrigt en hederskodex bland riktiga naturfotografer att alltid upplysa om när en bild är tagen på ett djur i hägn.

En film av Hans Östbom om Kjell Ljungström som fotograf, delvis visad på teve, kommer att rulla under utställningen.

Kjell Ljungströms NaturligtVis kompletteras med en avdelning om natur komponerad för barn. Dessutom presenteras delar ur släkten Kempes herbarium som kom till museets samlingar för några år sedan.

Lars Landström

Mer läsning

Annons