Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linn Ullman roar och oroar

Annons
Linn Ullman roar och oroar

Böcker

Roman

När jag är hos dig

(Orig titel Når jeg er hos deg)

Översättning: Urban Andersson

Norstedts Förlag

Ca-pris: 280 kronor

Den norsksvenska författarinnan Linn Ullmann kommer nu med sin andra roman, När jag är hos dig.

Linn Ullmann har i sin ny bok hittat ett nygammalt grepp att berätta en historia. I stället för att det vanliga sättet att berätta får vi här följa varje huvudpersons egen subjektiva berättelse. I stil påminner den om brevromanen som ju numera är förlegad. Men Linn Ullman har verkligen lyckats använda detta grepp så att det fungerar i vår moderna tid.

Och genom att växla mellan de olika personernas berättelser förs vi framåt och får lära oss allt mer om sjuksköterskan Stella som är bokens huvudperson.

Stella dör redan i början av boken. Hon faller ned från ett tak. Varför faller hon. Blev hon mördad? Trots att ett antal vittnen berättar sina versioner får vi ändå inte något svar på den frågan.

Däremot berättar Linn Ullman en hel del om ensamhet. Både äldre människors påtvungna isolering och barns utsatthet. Om att bo med en vuxen som må vara mammans pojkvän men inte ens egen pappa. Vem finns att lita på?

Linn Ullman, låter oss fundera över livet. Stella har en märklig relation där hennes man bokstavligen kom in genom vardagsrumsfönstret och stannade.

Trots att det är en person som berättar sin subjektiva historia finns både relationer och brist på relationer. Vad har den äldre poliskvinnan som utreder dödsfallet för förhållande till Stellas make? Hur och varför träffar Stellas och hennes äldsta dotter en före detta patient? Vad är det för krafter som håller Stella kvar vid sin make Martin? Vad är det egentligen som de vill bevisa för varandra? som gör att de träffas på taket?

Linn Ulllmann blandar humor, korta humoristiska berättelser om bland andra strutsfarmer, med ett starkt allvar.

Dråpligast är scenen när vi får reda på hur Stellas tillkommande Martin förför kvinnor som köper gröna soffor.

Och hur han själv levererar, alltid via fönstervägen. Men de skämtsamma skrönorna är bara en del av historien. Självmord och sviken kärlek finns också med som teman i denna berättelse.

Romanen handlar både om livet och om döden. En bok som både roar och oroar och är väl värd att läsas.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons