Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leken kring den litterära linjen

Annons
Leken kring den litterära linjen

Böcker

Lyrik

Bengt Emil Johnson

I grannskapet

Albert Bonniers Förlag

Cirkapris: 182 kronor

Anna-Yezica Norling

Människan härstammar från maneterna

Natur och Kultur

Cirkapris: 210 kronorTunna böcker talar sitt eget språk. Dikt eller prosa, sak samma.

Den tunna boken tycks bäras fram av en tilltro till det linjära språket, den melodiska linjeföringen; ett säreget samspel mellan författarens penna och bokens format. En egen genre, näst intill.

Två tunna böcker når handeln just nu, Bengt-Emil Johnsons I Grannskapet och Anna-Yezica Norlings debutbok Människan härstammar från maneterna. Bägge är utgivna som diktsamlingar och visst är det dikt som skrivs. Men det som förenar är leken kring den litterära linjen.

Bengt-Emil Johnson har bakom sig ett långt författarskap, experimentellt och jordnära. Utifrån fåglar och flora har författaren skapat ett stycke natur där ett reflekterandets linjespel söker sig upp som en knypplad kurbits. I den senaste boken bjuds läsaren in på ännu en visning av detta rara blomster, gestaltad än som en paketcykel än som bastardnäktergalens sång . Han samtalar som en sann Fridolin, lärt och för vanligt folk, men framförallt med en egen stämma. I svenskt diktande är den rösten värd en egen mässa.

Landskapet dolt i dis, släpande moln, drypande av fukt. Det är som det skall vara: lärkträden skall lysa så här intensivt blekgult genom diset, gråsiskorna skall plötsligt svepa över fältet, slängande sina knittriga läten efter sig, lika torra som de frön de är på jakt efter.

Det "konturlösa" landskapet har i själva verket just de konturer sommin förväntan och min längtan till trygg upprepning sedan decennierritat åt detVad var det Gredell skrev och lade i mästaren Seurats mun...Slaktares sätt

Att dra linjer...Norlings debutbok berättar en sällsam saga, om havet och dess djur, om människans och manetens gemensamma ursprung. Korta prosadikter, förundrande, beskådande och med en känsla för linjens bärkraft som erinrar om just Bengt-Emil Johnssons.Nu flyger min bror upp och ned. Familjen står nere på gården och ser honom cirkla och kastas omkring högt över huset. Familjen är nära marken som taxar i snön men inte nära varandra. Ännu längre bort är min bror. Vi hör inte hans andetag, men vi hör på motorljudet att han är rädd.Men Anna - Yezica Norling tecknar inte på dalmål, i stället skissar hon med lätt hand ett bildspel där solljus och kolad skugga blandas och bländar som reflexer på vatten.I morgon kommer vi till stranden.

vid ett hav där valar passerar utom synhåll.

Jag kommer att plocka de minsta snäckorna,

vattenvittnena, och överräcka

deras enstaviga utsagor till dig.Men i natt klockan fyra sover du.

Då är jag vaken och ler med din mun.Det är jag som bor i dig när du inte är hemma.Som dikt är boken en utgångspunkt, ett anslag som kan bli spännande att slå följe med. Som den tunna bokens lovsång tål den att lyssnas till som den är.Jan Wolf-Watz

Mer läsning

Annons