Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekande lätt med Skimutis

Annons
Lekande lätt med Skimutis

Konst

Rörliga skulpturer och objekt

Thomas Skimuter

Technichus. Utställningen pågår i två veckor framåt.Den fantasifulle Ramvikskonstnären Tomas Skimutis har i viss mån satt sin prägel på Technichus - man törs nog säga att hans trägubbe på cykel och kulbanan tillhör de allra mest populära inslagen - så nog har han valt rätt utställningslokal när han nu visar fem nya verk i Technichus utställningshörna.

Däribland finns en lekfull kulbana som Tomas Skimutis som snart ska levereras till barnhabiliteringen vid Sundsvalls sjukhus.

- Jag fick sex månader på mig att göra någonting och eftersom jag alltid på nåt sätt lyckas få fria händer så fick jag det den här gången också, skrattar Tomas som lade ner 160-170 arbetstimmar på kulbanan.

Här finns den kombination av lekfull pedagogik och interaktivitet som kännetecknar många av Tomas Skimutis verk.

- Jag gör ju saker för en vuxen publik men samtidigt vill jag ha den där barnsliga prägeln, det är en svår balansgång. Helt klart har jag jäkligt kul själv när jag gör grejerna.

Här finns också verket Nirvana, som mycket väl kan vara det bästa han gjort. Här får besökaren ge "sitt bidrag till Nirvanas överlevnad". Ett spindelliknande objekt färdas över en trådbana i luften och vem som helst, i hela världen, kan i denna stund påverka denna symbol för existensen. Den som vill ge sitt bidrag till Nirvanas överlevnad kan ringa telefonnumret 0704-752796. Gör det, om du läser det här, och Nirvana-maskinen i Technichus i Härnösand sätter igång.

Då börjar föremålet röra sig. I tentaklernas ändar lyser färgade lampor, en propeller snurrar och från underredet hörs svag stämningsmusik.

- Jag hade den på Majoren i Sollefteå och sa till några vänner att gärna ringa numret. Och det ringde, ringde, ringde. Jag tror det blev 170 uppkopplingar.

Eftersom ingen svarar blir det inte heller någon samtalstaxa. Påringningen sätter igång objektet. Den som vill kan vänta ut telefonsvararen efter fem signaler och säga någonting om livet och existensen. Men då kostar det förstås några kronor som telefonbolaget tar hand om.

En ko som äter gräs och skapar mjölk när man vevar på en ratt, en motorcykel som tar provåkaren runt världen och verket Betingad reflex - en tjurliknande fantasivarelse kastar hjärtan på en yppig kvinna när hon rullar på höfterna - bjuder på ytterligare inblickar i Tomas Skimutis skaparvärld.

En värld där alla är lika välkomna.

Lars Landström

Mer läsning

Annons