Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legender och stjärnskott i jazzhösten

/
  • Legendariske amerikanske kontrabasisten Eddie Gomez spelar med sin kvartett i Härnösand den 2 oktober och Örnsköldsvik den 4 oktober.
  • Den hyllade danska sångerskan Sinne Eeg kommer med tre av Danmarks bästa musiker till Metropol i Härnösand den 20 november.
  • Sven Zetterberg Bluesband spelar på Metropol i Härnösand den 7 december. På fredag 6 december spelar han på Brux i Örnsköldsvik.
  • Henrik Gad kommer med sin kvartett till Metropol i Härnösand 27 november. De spelar även i Örnsköldsvik den 29 november. Henrik Gad är uppvuxen i Härnösand.
  • Sångaren och munspelaren Lisa Lystam spelar med sitt band på Metropol den 25 oktober.

En sångare som är son till en av jazzens största legender. En svensk jazzsångerska från London med en engelsk trio. En blivande bluesdrottning, En hyllad dansk jazzsångerska.

Annons

Det är några av höjdpunkterna i en späckad jazzhöst i Härnösand som sparkar igång på onsdag 11 september med att Jonas Kullhammar Quartet gör sin sista turnéhöst samtidigt som gruppen fyller 15 år. Några av musikerna lämnar den professionella jazzbanan.

Öbacka Jazz & Blues är en av landets största jazzklubbar sett till antalet konserter per säsong. 19 konserter samt Öbacka Jazz & Bluesfestival i början av augusti är det bara Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå som överträffar. Umeå har sedan många år landets största jazzfestival.

Öbacka Jazz & Blues i Härnösand och Perdido Jazz & Blues i Örnsköldsvik samarbetar sedan länge. Några av höjdpunkterna i jazzsäsongen spelar på onsdag kväll på Metropol i Härnösand och på fredag kväll på Brux i Örnsköldsvik.

Sångaren Peter Getz & Stockholm Jazztrio Peter Getz kommer till Härnösand den 18 september och Örnsköldsvik fredag 20 september. Peter Getz är son till legendariska saxofonisten Stan Getz. Han började som gitarrist men har de senaste åren ägnat sig åt en solistkarriär som sångare.

Den legendariske amerikanske kontrabasisten Eddie Gomez kommer också till Härnösand och Örnsköldsvik den 2 respektive 4 oktober. Eddie Gomez kommer med trumslagaren Billy Drummond, pianisten Stefan Karlsson och trumpetaren Magnus Broo. De två sistnämnda är verksamma i Texas.

– Eddie Gomez har spelat med alla, en världsbasist och det är mycket roligt att han kommer hit, säger Kjell-Arne Danemo, artistbokare sedan många år på Öbacka Jazz & Blues i Härnösand.

Öbacka Jazz & Blues har alltid en eller par konserter per säsong med gränsöverskridande musik, världsmusik, folkmusik eller ny musik. Konserten "Antenna" lördag 12 oktober är en sådan konsert. "Tarabband" är sju världsmusiker som blandar den arabiska musiktraditionen med bland annat nordisk folkton. "Le Systeme" är fri jazz och rapparen Cleo möter singersongwritern Julia Spada. Musikerna hoppar in i varandras konserter.

Trumslagaren Janne Erssons storband med amerikanske sångaren Michael Somerville framträder endast i Örnsköldsvik. Bandet startades av Janne Ersson för att spela den musik som trumslagaren Buddy Rich spelade med sitt storband.

Konserten är på Folkan i Örnsköldsvik den 18 oktober. De andra konserterna i Örnsköldsvik är på Brux.

Mer läsning

Annons