Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Gustafsson roar sig

Annons
Lars Gustafsson roar sig

Böcker

Roman

Lars Gustafsson

Blom och den andra magentan

Natur och KulturDen lärde Texasprofessorn Lars Gustafsson med sisådär 50 böcker bakom sig roar sig själv och även läsaren med romanen Blom och den andra magentan.

En bagatell i produktionen förvisso men en roande bagatell där Lars Gustafsson får skriva en slags deckarskröna om sitt älskade Västmanland. I lilla sömniga Väster Våla socken är sockenljuset nobelpristagare (i medicin) och några andra profiler är inte mycket sämre. Nobelpristagaren Molander har fått ta emot hotfulla vykort som han inte begriper sig på. En pensionerad och något excentrisk kriminalare Blom tar hand om fallet. Själva kärnan i mysteriet är att det tycks finnas ett andra exemplar av "magentan", världens mest värdefulla frimärke.

Gustafsson njuter när han får beskriva personer och företeelser, ibland verkliga och ibland uppdiktade, på det där muntert kåserande sättet som Piraten upphöjde till mästerskap och Frank Heller gjorde sig pengar på. Idag gör man sig inga pengar på dylikt men annars är det Frank Heller man tänker på. Dessutom får boken mig att tänka på ekonomiprofessorn John Kenneth Galbraith som för tio år sedan roade sig med att skriva en roman som hade precis samma stilistiska ton som Gustafssons roman.

Är man västmanlänning har man nog extra stort utbyte av romanen.

Lars Landström

Mer läsning

Annons