Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtan till naturen

/
  • Etta Säfve utgår från människans relation till naturen i sin utställning
  • Det finns ingenting i glaskupan på piedestalen, diamanten försvann spårlöst när den upphettades till 763 grader.
  • Etta Säfve arbetar med 8 mm-film. En analog film där inget kan göras om. Hon gillar den tidsaspekten.

Konstnären Etta Säfves utställning på Örnsköldsviks Museum, "78 scener och ingen av dem förklarar världen" utgår från människans relation till naturen, till längtan, tiden och till det vi kallar verkligheten.

Annons

Klicka på bilden till höger för att se bildspel.

– Det är en slags längtan, en önskan att få vara en del av den, av naturen, säger Etta Säfve som arbetar i flera medier, bland annat gammal 8 mm-film.

– Den måste framkallas i Tyskland och det tar en vecka och man kan inte göra om. Samtidigt är det den tidsaspekten som jag tycker om.

Det är också ett antal konstnärer som arbetar med 8 mm-film. Det är också blivit lite lättare att få tag på film i dag. Däremot visar hon filmerna i digital överföring. Det skulle vara både dyrt och opraktiskt att visa filmerna med filmprojektorer.

Utställningen på Öviks Konsthall har fått titeln "78 scener och ingen av dem förklarar världen" och består av film, teckningar, objekt och textbaserade verk, flera av dem gjorda speciellt för denna utställning.

En tom glaskupa på en pidestal är ett av konstverken. I glaskupan fanns en diamant. När man hettar upp en diamant till 763 grader försvinner den spårlöst.

Etta Säfve är uppvuxen i Luleå. Numera är hon bosatt i Skåne efter 15 år i Amsterdam, där hon också är utbildad på Rietveld Akademien.

Utställningen på Örnsköldsviks Museum har vernissage på lördag 25 januari och pågår till den 1 mars.

Mer läsning

Annons