Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren som hjälper krigens offer i Kongo

/
  • Läkaren Denis Mukwege är världsberömd för sitt arbete med att hjälpa kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld i Kongo. Han har fått mängder av priser och har nominerats till Nobels fredspris. På lördag är han på Hoppets Stjärna i Härnösand och berättar om sitt liv.

Denis Mukwege är den kongolesiske läkaren som nått världsberömmelse för sitt arbete med kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld. På lördag berättar han om den nya boken "Denis Mukwege – en levnadsberättelse" på Erikshjälpen i Härnösand.

Annons

I boken berättar han för första gången om sitt liv, om pappan predikanten, om mamman som höll på att förlora honom på grund av komplikationer efter födseln, om sin dröm om att bli läkare, om mötet med den svenska missionen, om läroåren som doktor på ett sjukhus högt uppe i bergen, om mötet med hustrun Madeleine.

Denis Mukwege har blivit en talesman för krigets offer i Kongo. Man lyssnar till honom i FN och han har fått mängder av priser, bland annat Palmepriset och nu senast Right Livelihood Award och har nominerats till Nobels fredspris. Men det enda han egentligen strävar efter är att kvinnorna i hans hemland ska slippa rädslan för våldet.

– Jag får priser från något som jag och mina kolleger inte skulle behöva göra, har Denis Mukwege sagt.

Den svenske journalisten och afrikakännaren Berthil Åkerlind har skrivit boken. Han har följt och fört samtal med Denis Mukwege under en av de mest dramatiska perioderna i hans liv, i Bukavu, Bryssel och i Stockholm.

Mer läsning

Annons