Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågmäld kvartett trollband publiken

Annons
Lågmäld kvartett trollband publiken

Konsert

Jazz

Lina Langendorf kvartett

Metropol, Härnösand, i onsdags kväll.Under onsdagskvällen gästades Metropol och Öbacka Jazz och blues av Lina Langendorf kvartett. De unga musikerna bjöd på en intensivt lågmäld musikalisk upplevelse, med rötterna i 60-talets gränsöverskridande jazzformer.

Lina Langendorf inledde sin musikaliska bana med tenorsaxofon hemma i Härnösand. Med tiden har det i stället blivit sopransaxen som kommit att dominera Linas musik.

-- Jag känner mig mer som en helhet med sopransaxen, säger Lina, som studerar sista året på konservatoriet i Trondheim.

I Trondheim har Lina inlett ett samarbete med sångerskan Heidi Skjerfve som inneburit en rad egna kompositioner. Meriterade Mattias Windemo på gitarr, och kontrabasisten Pär-Ola Landin var intresserade av projektet.

- Vi har spelat tillsammans sedan i höstas, berättar Lina.

Linas kompositioner präglas av en inåtvänd lyrisk melodik, med mycket luft i klang och melodier. Avsaknaden av trummor innebär att kvartetten kan utnyttja lågmäldheten som ett verkningsfullt element. Publiken, i stort sett fullsatt, satt andäktigt lyssnande.

- Och vi har upptäckt att den låga ljudnivån passar på vår musik. I de flesta kompsitioner har jag skrivit ut melodin och ackorden. Utifrån strukturen improviserar vi sedan fram låtarna.

Kvartetten fungerar utmärkt tillsammans med Linas sparsmakade, ibland återhållna spelstil. Flyhänte Mattias Windemo ger ett avslappnat driv tillsammans med Pär-Ola Landin bakom Linas sopran och Heidi Skjefves sång, både ordlös och med text.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons